monotoniczność
qsddd: f(x)=2x3−3x2 muszę wyznaczyć ekstremum wychodzi mi max w x=1 ⇒f(1)=−1 oraz min x=0 ⇒f(0)=0.
W odpowiedziach jest odwrotnie, nie rozumiem gdzie robię błąd
6 paź 18:35
PW: Robisz błąd tam, gdzie tego nie widzimy. Jak odpowiedzieć na tak postawione pytanie?
6 paź 18:37
Jack:

f'(x) = 6x
2 − 6x
6x(x−1) = 0
x = 0 lub x = 1
rysujemy krzywa.
i widzimy ze przy zerze wykres, po lewej stronie jest nad osia OX (+) a po prawej jest pod (−)
zatem
maximum w zerze (bo sie najpierw wspinamy bo + a potem schodzimy w dol czyli − )
a w jedynce najpierw idziemy w dol, a potem w gore czyli minimum.
6 paź 18:38
qsddd: Właśnie zobaczyłem mój błąd odwrotnie podpisałem plusy i minusy na wykresie

Dzięki
6 paź 18:42