równanie kwadr. , ciąg geom.
op10: Bardzo proszę o podpowiedzi. Liczby x1 i x2 są różnymi od zera rozwiązaniami równania
x2 − 12mx + n = 0. Liczby m, x1, x2, n są kolejnymi wyrazami pewnego ciągu geometrycznego.
Wyznacz x1 i x2.
6 paź 18:25
Kacper: Wskazówki
1. Warunek na ciąg geometryczny
2. Postać iloczynowa
6 paź 18:29
Jack: skoro geometryczny, no to
a1 = m
a2 = m*q
a3 = m*q2
a4 = m*q3
zatem
x1 = m*q
x2 = m*q2
n = m*q3
teraz skoro wiesz ze x1 = m*q , a x2 = m*q2
no to zrob cos ze wzorami Viete'a
6 paź 18:31
op10: Dziękuję Kacper i Jack Jejku wielkie dzięki Wam!