elacja i funkcje
pawl392: Czy relacje są funkcją :
1. xRy<=>x+y=1
2.xRy<=>x2=y3
3.xRy<=>x4=y4
Jeśli chodzi o pierwsze to jest funkcją bo dla jednego x nie będzie dwóch y aby było prawdą,
tak ? Jeśli chodzi o 3 to funkcją nie jest bo mamy np. 2 lub−2. Nie wiem jak z 2. I jak to w
ogóle wszytsko zapisać. Dopiero zacząłem studia i proszę o zrozumienie.
6 paź 18:25
Janek191:

y
3 = x
2
y =
3√x2
6 paź 18:36
Janek191:
2. Ta relacja jest funkcją .
6 paź 18:37
pawl392: A reszte mam poprawnie?
6 paź 18:45
Janek191:
1. Tak
3. Nie
y = x
lub
y = − x
6 paź 18:50
pawl392: Czyli poprawnie bo 3 funkcja nie jest.
6 paź 18:53
pawl392: A czy ktoś wie w jaki sposób matematycznie to uzasadnić ?
6 paź 19:48