równanie
Zuzanna: √20+x +
√20−x = x/2
Proszę o pomoc w rozwiązniu tego równania, wynik z odpowiedzi to 16 z góry dziekuję
6 paź 18:21
Jack:
zalozenie co do iksa
No i podnosimy do kwadratu
| | x2 | |
(√20+x)2 + 2*√(20+x)(20−x) + (√20−x)2 = |
| |
| | 4 | |
i liczysz
6 paź 18:26
Janek191:
20 − x ≥ 0 ⇒ 20 ≥ x ⇒ x ≤ 20
20 + x ≥ 0 ⇒ x ≥ − 20
Podnosimy obustronnie do kwadratu
| | x2 | |
20 + x + 2√(20 + x)*(20 − x) + 20 − x = |
| |
| | 4 | |
| | x2 | |
40 + 2 √(400 − x2) = |
| |
| | 4 | |
| | x4 | |
4*( 400 − x2) = |
| − 20 x2 + 1 600 |
| | 16 | |
| | x2 | |
x = 0 lub |
| = 16 ⇔ x = 16 |
| | 16 | |
x = 0 − nie spełnia wyjściowego równania.
Odp. x = 16
==========
6 paź 18:29
Janek191:
U mnie trzeba poprawić dziedzinę
6 paź 18:31
Mila:
Dziedzina równania:
20+x≥0 i 20−x≥0
x≥−20 i 20≥x i x>0
x∊<−20, 20>i x>0
x∊(0,20>
6 paź 18:31
Jack: u mnie tez

Dziedzina to x ∊ <0;20>
6 paź 18:32
Jack: Milu, tak wlasciwie skad wiemz ye x>0?
wiem ze to mozna sprawdzic podstawiajac 0, ale tak to nie wiadomo
6 paź 18:34
Mila:
Sprawdziłam.
6 paź 19:51
Jolanta: jeżeli x=0 to prawa strona równania=0 a lewa jest większa od zero √20+√20 dlatego x>0
6 paź 19:58