Statystyka - zadaie
Benton: W pewnym banku 20% lokat oprocentowanych jest na 0,8%, 40% lokat – na 1,2%, dwie kolejne grupy
lokat stanowiące po 16% to lokaty oprocentowane: jedna na 1,4% , a druga na 1,6%. Pozostała
część lokat oprocentowana jest w stosunku rocznym na 1,8%. Obliczyć przeciętną wielkość
oprocentowania lokat w tym banku.
6 paź 17:51
yht:
obliczam brakującą część lokat:
100% − 20% − 40% − 16% − 16% = 8 %
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
procent lokat | oprocentowanie
20% | 0,8%
40% | 1,2%
16% | 1,4%
16% | 1,6%
8 % | 1,8%
Przeciętne oprocentowanie x obliczam ze średniej ważonej:
| | 20*0,8 + 40*1,2 + 16*1,4 + 16*1,6 + 8*1,8 | |
x = |
| |
| | 20+40+16+16+8 | |
| | 16+48+22,4+25,6+14,4 | |
x = |
| |
| | 100 | |
x = 1,264 %
Przeciętna wielkość oprocentowania lokat w tym banku jest równa 1,264%
6 paź 18:43
Benton: Dzięki, a wiesz może jak mam to zapisać w formie szeregu rozdzielczego? Bo nie wiem co mam
wpisać w kolumnę liczebości.
6 paź 18:56
yht:
wydaje mi się że wystarczy jeśli zrobisz tabelkę − dwie kolumny: procent lokat, oraz
oprocentowanie (tak jak u mnie)
taka tabelka będzie stanowić szereg rozdzielczy
6 paź 18:59
Benton: A mogę te zadanie rozwiązać tak, że za N przyjmę liczbę wszystkich lokat i szereg będzie
wyglądał tak:
oprocentowanie(w %) | liczba lokat
0,8 | 0,2N
1,2 | 0,4N
itd.,
a następnie wyliczyć średnie oprocentowanie po prostu ze średniej arytmetycznej?
6 paź 19:10
yht:
jak uważasz, Twoja metoda z N też poprawna
6 paź 19:36
Benton: Ok, dzięki.
6 paź 19:41