matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz ekstrema lokalne.
JaJko:
x
2
+5
y= ln
x
2
+3
6 paź 17:46
zef:
x
2
+5
1.
>0
x
2
+3
In(x
2
+5)−In(x
2
+3)
1
1
2x
2x
[In(x
2
+5)−In(x
2
+3)]'=
*2x−
*2x=
−
x
2
+5
x
2
+3
x
2
+5
x
2
+3
6 paź 17:53
JaJko:
Wyszło minimum lokalne w punkcie (0)
6 paź 17:57
JaJko:
DObrze?
6 paź 18:23