geo
adam: Napisz równanie stycznej do okregu x
2+y
2=9 przechodzacej przez punkt A=(5,4)
chcialem wykorzystac wzor na odleglosc punktu od prostej
y=ax+b
4=a*5+b
b=4−5a
y=ax+4−5a
ax−y+4−5a=0
ale w liczniku wszystko sie redukuje i co mam zrobic?
6 paź 17:36
Omikron: Źle podstawiłeś do wzoru na odległość prostej od punktu. Liczysz odległość od środka okręgu,
czyli punkt to (0,0). Wychodzi odległość równa 0, bo punkt A leży na tej prostej.
6 paź 17:42
adam: A no tak ehh dzieki
6 paź 17:45
Mila:

s: ax−y+4−5a=0
| | |a*0−0+4−5a| | |
d((0,0),s)= |
| |
| | √a2+1 | |
|4−5a|=3*
√a2+1 /
2
16−40a+25a
2=9a
2+9
16a
2−40a+7=0
Δ=1152=2
6*2*9
√Δ=24
√2
| | 5−3√2 | | 5+3√2 | |
a=( |
| ) lub a= |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
| | 5−3√2 | | 5−3√2 | |
y=( |
| )x+4−5*( |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
| | 5+3√2 | | 5+3√2 | |
y=( |
| )x+4−5*( |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
6 paź 17:51