Wyznacz zbiór wartości funkcji
NoMoExcuses: Wyznacz zbiór wartości funkcji f: N→C określonej wzorem
| | ⎧ | (−1)n*n2 gdy n jest liczbą parzystą | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | (−1)n*n+12 gdy n nie jestparzy | |
(Nie wiem czemu ale nie mieści się cały napis w klamrach)
Odpowiedz to zbiór liczb calkowitych.
6 paź 17:27
Adamm: jeśli n=2k
to f(n)=k
jeśli n=2k−1
to f(n)=−k
6 paź 17:35
Mila:
n=2k, k∊{0,1,2,..}
Zw
fp={0,1,2,..}
n=2k+1 , k∊{0,1,2,..}
| | 2k+2 | |
f(x)=(−1)* |
| =(−1)*(k+1) |
| | 2 | |
Zw
fn={−1,−2,−3,..}
Zw
f=C
6 paź 17:35