Granica ciągu
Domcia: | | 7n3 − 2n +1 | |
Oblicz granicę ciągu: an = |
| |
| | 3n5 + 4n2 −2 | |
6 paź 16:55
myszka:
g=0
6 paź 16:55
Omikron: Najwyższa potęga mianownika jest większa niż licznika, więc g=0
6 paź 16:56
Domcia: I tyle wystarczy?
6 paź 16:57
Omikron: Jak chcesz to sprawdzić to wyciągnij najwyższą potęgę w liczniku i mianowniku przed nawias. Po
To dąży do 0, iloczyn 0 i tego co wyjdzie w drugim nawiasie jest równe 0
6 paź 17:00
Adamm: nie wystarczy
| | 7n3−2n+1 | | 7−2/n2+1/n3 | |
limn→∞ |
| =limn→∞ |
| |
| | 3n5+4n2−2 | | 3n2+4/n−3/n3 | |
| | 1 | | 7−2/n2+1/n3 | | 7 | |
= lim |
| *( |
| ) = 0* |
| = 0 |
| | n2 | | 3+4/n3−3/n5 | | 3 | |
6 paź 17:01
Domcia: | | 3n2 − 5n + 6 | |
A taki przykład: an = |
| ? |
| | 12n − 2 | |
6 paź 17:03
Adamm: | | 3n2−5n+6 | | 3−5/n+6/n2 | |
to samo lim |
| = lim n( |
| ) = ∞ |
| | 12n−2 | | 12−2/n | |
6 paź 17:05
Domcia: dziękuję
6 paź 17:06