geometria analityczna, płaszczyzny
vector: Napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez początek układu współrzędnych i prostopadłej do
płaszczyzn:
x−2y+5z−7=0 i 2x+y−z+8=0
6 paź 16:45
Adamm: wektor normalny dla pierwszej: n1=<1;−2;5>, i drugiej: n2=<2;1;−1>
wektor normalny szukanej płaszczyzny powinien być prostopadły do wektorów
normalnych tych dwóch płaszczyzn
więc n1xn2 = n3
mając wektor normalny oraz punkt na płaszczyźnie możemy wyznaczyć równanie
6 paź 16:55
Adamm: użyłem x jako iloczyn wektorowy
6 paź 16:56
vector: dziękuję
6 paź 17:04