sdafawfwaf
Krzysiek:

Przejrzałem kilka zadań z wartością bezwzgledną, ale nie natrafikiem jeszcze na takie:
Chodzi o wyznaczenie dziedziny
√5−|x−2|−|3−x|
W szkole uzywamy definicji wartoszi bezwzglednej, nie bardzo wiem jak to ma isc pod
pierwiastkiem
Wg mnie idzie to tak
|x+2| = x+2 gdy x+2≥0 to x≥−2 2
−x−2 gdy x+2<0 to x<−2 1
|3−x| = 3−x gdy 3−x≥0 to x≤3 3
−3+x gdy 3−x<0 to x>3 4
Przypadki:
I x<−2. i co dalej
6 paź 16:36
Krzysiek: Domyślam się, że nalezy wstawić pod równanie 5−|x−2|−|3−x| , w miejsce |x−2| => −x−2?
6 paź 16:40
Mila:
5−|x−2|−|3−x|≥0
|x−2|+|x−3|≤5
I teraz w przedziałach:
(−∞,2)∪<2,3)∪<3,∞)
6 paź 16:42
Adamm: √5−|x−2|−|3−x|=√5−|x−2|−|x−3|
dla x<2 mamy
√5+x−2+x−3=√2x dla 2x≥0, x≥0 ma sens więc x∊<0;2)
dla 2≤x<3
√5−x+2+x−3=√4=2 dla x∊<2;3)
dla 3≤x
√5−x+2−x+3=√10−2x dla 10−2x≥0, 5≥x ma sens więc x∊<3;5>
ostatecznie D=<0;2)u<2;3)u<3;5>=<0;5>
6 paź 16:44
Krzysiek: @Adamm
Napisałeś "dla x<2 mamy", a nie powinno być dla x<−2
6 paź 16:53
Adamm: to zależy od tego czy dobrze napisałeś
wzór funkcji
6 paź 16:57
Krzysiek: ajjjjj. to jest stanowczo za trudne, musie sie zastanowic
6 paź 17:00
Krzysiek: wzor funkcji jest dobrze napisany
6 paź 17:01
Adamm: dla x<2 mamy x−2<0 oraz x−3<0
dla 2≤x<3 mamy x−2≥0 oraz x−3<0
dla 3≤x mamy x−2>0 oraz x−3≥0
6 paź 17:03
Krzysiek: ok zrozumialem.... zeszlo z tym pare h
6 paź 18:34