Wyznacz kąty które spełniają warunki...
Michał :): Hej mam pytanie jak wyznaczyć kąty α ∊ (−360
o;360
o) które spełniają warunek:
a) sin α = sin 15
o,
b) cos α = (− cos 55
o),
c)tg α = (−tg 85
o).
Prosiłbym o rozwiązanie i wytłumaczenie jak należy to zrobić

bo ja nie mam na to pomysłu
z góry dziękuję.
6 paź 15:20
Mila:
a) sin α = sin 15o ⋀ α ∊ (−360o;360o)
α=15+2kπ lub α=180−15+2kπ
α=15+k*360 lub α=165+k*360
k=0
α=15 lub α=165
k=1
α>360 nie mieszczą się w podanym przedziale
k=−1
α=15−360=−345 lub α=165−360=−195
b) cosα=−cos 55
α=55+180+2kπ lub α=−55+180+2kπ
licz tak, jak pokazałam
c)
tgα=−tg85=tg(−85)
α=−85+kπ podstawiaj kolejno k∊{0,±1,±2..} i sprawdzaj które kąty należą do podanego
przedziału.
6 paź 15:49
Michał :): Dziękuje Milo

no cóż istny geniusz z Ciebie czy miss/mrs geniuszka

ślicznie dziękuję za
pomoc
i wytłumaczenie doceniam chyba rozumiem :X. Szczerze... nigdy czegoś takiego nie widziałem
nie uczyłem się na lekcjach ani w ten sposób zadań nie robiłem tak, że dla mnie wow doceniam
zatem
bardzo barzdo pomoc bo bez Ciebie na bank bym utknął na przynajmniej kilka dłuższych chwil.
6 paź 20:47
Mila:

Powodzenia.
6 paź 23:26