wyznaczanie dziedziny funkcji
xx: jak wyznaczyć dziedzinę funkcji? f(x)=√9x4+12x3+4x2
6 paź 15:10
potok: Wyrażenie pod pierwiastkiem nie może być ujemne.
6 paź 15:11
potok: chyba w tym przypadku x∊R
6 paź 15:12
potok: bo wyrażenie pod pierwiastkiem jest dodatnie dla x rzeczywistego
9x4 + 12x3 + 4x2=x2 (9x2 +12x + 4)= x2 *9 (x − 23 )2 tutaj juz mamy same kwadraty
6 paź 15:18
potok: przepraszam wyrażenie pod pierwiastkiem jest dodatnie lub równe 0 dla x rzeczywistego
6 paź 15:20
xx: A w funkcji f(x)=√x4−8x2 dziedzina wyszła mi (−∞; −2√2> i <2√2; +∞), dobrze?
6 paź 15:46
Omikron: 0 należy do dziedziny
6 paź 15:49
xx: (−∞; −2√2> i <2√2; +∞) i {0}, tak?
dzięki potok i omikron.
6 paź 15:50
Omikron: xx, nie "i", tylko "∪"
6 paź 15:56
Krzysiek: Tak z ciekawosci pytam, chociaz to nie jest ten zakres materialu , co u mnie w gimanzum, ale
jak rozbiles x4 − 8x2?
6 paź 16:23
Krzysiek: x2(x2−8)?
6 paź 16:23
Omikron: x2 przed nawias, reszta różnicą kwadratów.
6 paź 16:23
Adamm: x4−8x2=x2(x2−8)=x2(x−2√2)(x+2√2)
6 paź 16:24