wielomiany
op10: Wyznacz resztę R(x) z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x)=x3 − 2x2 − x + 2,
wiedząc, że
W(−1)= −1, W(2)=2, W(1)=5. Ja tylko zauważyłem że P(−1)=0 , P(2)=0 oraz P(1)=0 czyli
P(x)=(x+1)(x−1)(x−2) dalej nie wiem co zrobić....
6 paź 15:09
g:
W = Q*P + R
Reszta R jest stopnia co najwyżej 2: R = ax2+bx+c. Skoro P=0 dla wszystkich trzech x−ów,
to jest: a−b+c=−1, 4a+2b+c=2, a+b+c=5. Można stąd wyznaczyć a,b,c.
6 paź 15:21
op10: Dziękuje bardzo !
6 paź 15:24
op10: Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc.
6 paź 15:30