Nierówność z logarytmem
Andrzej: −2log24x+log4x3−1>0. Mam taką nierówność i nie wiem co z nią zrobić
6 paź 12:46
Jerzy:
podstawić: log4x = t i masz: −2t2 + 3t − 1 > 0
6 paź 12:48
Jerzy:
No i założenie: x > 0
6 paź 12:49
Janek191:
− 2 ( log
4 x)
2 + 3 log
4 x − 1 > 0
t = log
4 x ; x > 0
− 2 t
2 + 3 t − 1 > 0
Δ = 9 − 4*(−2)*(−1) = 1
| | − 3 − 1 | | − 3 + 1 | |
t = |
| = 1 lub t = |
| = 0,5 |
| | −4 | | − 4 | |
t ∊ (0,5 ; 1)
log
4 x = 0,5 ⇒ x = 2
log
4 x = 1 ⇒ x = 4
x ∊ ( 2, 4)
========
6 paź 12:54
Andrzej: Dziękuje
6 paź 12:55