wyznacz
kk: Wyznacz ekstremum funkcji
−f'(x)=?
−warunek konieczny I wystarczajacy? ?
6 paź 10:38
===:
D: x≠3
| | −2x(x−3)+x2−1 | |
f'(x)= |
| |
| | (x−3)2 | |
f'(x)=0 ⇒ −2x
2+6x+x
2−1=0 ⇒ −x
2+6x−1=0 itd
6 paź 10:45
kk: Nie chce mi wyjsc w.wystarczający
6 paź 10:48
===:
co może Ci nie wyjść ... licz miejsca zerowe i sprawdzaj czy pochodna zmienia znak
6 paź 10:50
kk: Δ=32
√Δ=4
√2
X1=3−2
√2
X2=3+2
√2
sgn[(x−(3−2
√2....
DOBRZE
6 paź 10:56
piotr1973: min{(1−x2)/(x−3)} = 4 √2−6 w x = 3−2 √2
max{(1−x2)/(x−3)} = −6−4 √2 w x = 3+2 √2
6 paź 10:57
kk: Narysował by mi ktoś jeszcze przybliżony wykres pochodnej do W.W bo nie wiem czy mam dobrze
6 paź 11:05
===:
6 paź 11:10