Iloczyn kartezjański
JK: Niech
A={x € R : |x−1|<2}
B={x€R: x2<5x−6}
C={x€R: 3x2−3 − 3 < 0} U {−3,3}
Traktując puknty układu współrzędnych jako element iloczynu kartezjańskiego R2 wyznacz:
AxB oraz AxC
Z góry dziękuję 😀
6 paź 10:17
Janek191:

I x − 1 I < 2
x − 1 < 2 lub x − 1> − 2
x < 3 lub x > − 1
A = ( − 1, 3)
−−−−−−−−−−
x
2 < 5 x − 6
x
2 − 5 x + 6 < 0
(x − 3)*(x − 2) < 0
x ∊ ( 2 , 3)
B = ( 2; 3)
−−−−−−−−−
A x B = ( − 1 , 3) x ( 2, 3) = { (x,y) : x ∊ ( − 1, 3) , y ∊ ( 2, 3), x,y ∊ ℛ )
6 paź 10:28
JK: Dziękuję😁
6 paź 10:34
Janek191:
3x2 − 3 − 3 < 0
3x2 − 3 < 30
x2 − 3 < 0
x2 < 3
x ∊ ( −√3, √3)
C = ( −√3, √3) ∪ ( − 3, 3) = (− 3 , 3)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
6 paź 10:34
Janek191:
Pomyłka , bo tam jest { − 3, 3}
więc
C = ( − √3 , √3) ∪ { − 3, 3 }
6 paź 10:36