Wyznacz kąt...
Michał :): Cześć mam pytanie jak mam wyznaczyć ka α ∊<0
o;360
o jeśli:
np sin α =
12 i tg α < 0?
(Ja myślałem że po prostu zamieniam na stopnie
12=30
o + π/2k
a tg jest ujemny w 2 i 4 ćwiartce jeżeli dobrze myślę wychodzi mi wtedy
że kąt ten może wynosić 120
o i 300
o ale to bez sensu w odpowiedzi
też mam zupełnie co innego a mianowicie 150
o mógłby ktoś wytłumaczyć co
źle robię jak to działa?)
Bardzo proszę o radę i dziękuję za czas!

Pozdrawiam ciepło.
6 paź 00:08
5-latek: Ojj Michal
Sinus jest dodatni w 2 cwiartce i tangens jest ujemmny w 2 cwiatce
INaczej nie bedzie
6 paź 00:14
Michał :): Ok rozumiem że odpada mi ta 3 i 4 ćwiartka z sinusem bo byłby tam ujemny
hmmm to jak dojść do tego że wynikiem jest 1500 ? Bo no kurcze
Tego nadal nie widzę... Chyba trochę przytępy jestem.
6 paź 07:02
5-latek: Chyba tak . ja tego nie wiem ale skoro sam tak mowisz
sin(180−α)= sinα
tg(180−α) −tgα
Druga nie moze byc bo sinus przechodzi w kofunkcje czyli w cosinus
6 paź 09:48
5-latek: Piszac druga mam na mysli druga mozliwosc czyli sin(90+α)
6 paź 10:03