O.O
Ness: Cześć potrzebuje pomocy

Jak pokazać że jakiś zbiór jest ograniczony/nieograniczony oraz jak wyznaczyć jego kresy?
6 paź 00:03
5-latek:
Najlepiej to zrobic z definicji .
6 paź 00:04
Ness: No mam definicję kresów przed sobą ale kiedy patrzę na zadanie a potem na definicję to nie wiem
jak zacząć...
6 paź 00:18
5-latek: Ja tez jak jade do pracy to patrze a tu Paczkow
6 paź 00:23
Ness: 5−latek Proszę Cie nie odpisuj już na moje posty, jakbym nie potrzebowała wytłumaczenia to bym
tu nie pisała.
Niektórym osobom nie wystarczy dać przepis żeby zrobili ciasto
6 paź 00:27
5-latek: To popatrz na definicje zbioru ograniczonego /niepograniczonego i kresu dolnego i gornego i
| | 1 | |
wyznacz to dla A={x:x= |
| i n∊N |
| | 2n | |
F= x: x| <2 i x∊R
6 paź 00:36
Ness: Czyli w A będzie zbiór nieograniczony bo (−∞,1> I kres górny to 1 a dolnego brak?
6 paź 00:44
5-latek: Zbior A kres dolny to 0 a kres gorny to U{1}[2}
6 paź 00:49
Ness: No tak dąży do 0 a czemu górny 1/2? A za n nie mogę 0 wstawić?
6 paź 00:52
5-latek: Tak mam w odpowiedzi ale pewnie przyjal autor ze 0 nie nalezy do naturalnych
Definicja jest taka
Kresem gornym zbioru (A) nazywamy najwieksza liczbe w tym zbiorze a jesli takiej nie ma
−najmniejsza sposrod liczb ograniczajacych ten zbior z gory
ja mialem taka definicje ale to bylo w roku ... (dawno .
6 paź 00:58
Ness: Dobra dzięki za pomoc jutro się odezwe
6 paź 01:08