Funkcja liniowa
Izydor: Miejsca zerowe dwóch funkcji liniowych są liczbami odwrotnymi. Wykresy tych funkcji przecinają
się w punkcie (0,3) i wraz z osią OX ograniczają trójkąt o polu 4. Wyznacz wzory tych funkcji.
| 8 | | 8 | | 1 | |
Rozumiem, że cała podstawa trójkąta ma |
| , czyli |
| =|a− |
| | |
| 3 | | 3 | | a | |
Ktoś mógłby pomóc?
5 paź 23:29
Ajtek:
Wygląda okej.
5 paź 23:43
myszka:

A( −x,0) B(x,0) C(0,3)
| 1 | | 4 | |
P(OBC)= 2 ⇒ |
| *x*3=2 ⇒ x= |
| |
| 2 | | 3 | |
równania tych prostych : ........ już sam dokończ
5 paź 23:48
5 paź 23:54
Izydor: Dziękuje za pomoc myszka ale chodziło tutaj o liczby odwrotne a nie przeciwne.

Postaram się
tą wartość bezwzględną jutro wyliczyć na spokojnie jeszcze raz, może wyjdzie mi z tego coś
sensowniejszego ale byłbym też bardzo wdzięczny gdyby ktoś w razie czego pomógł mi tutaj ją
rozwiązać

.
5 paź 23:57
5-latek: Z rysunku wychodzi pole 9j2 a ma byc 4j2
5 paź 23:57
Ajtek:
myszka, liczby odwrotne, czy przeciwne

Z treści zadania wynika że odwrotne

.
5 paź 23:58
5-latek: Jakos
Ajtek wszyscy ostatnio nie maja czasu i wstawiaja zadania bardzo pozno wiec łatwo
o pomylke
6 paź 00:00
5-latek: Nalezy rozwiazac rownie
6 paź 00:22
myszka:
Sorry

źle przeczytała treść zadania
Poprawiam się
Proste mają równania : y=nx+3 i y= mx+3 i h=3
| 1 | | 8 | | 1 | | 8 | |
P= |
| a*h ⇒ 3a=8 to a= |
| a= |x− |
| | = |
| i x≠0 |
| 2 | | 3 | | x | | 3 | |
| x2−1 | | 8 | |
to: | |
| |= |
| ⇒ 3(x2−1)= 8x lub 3(x2−1)= −8x |
| x | | 3 | |
3x
2−8x−3=0 lub 3x
2+8x−3=0 , Δ=100 ,
√Δ=10
| 1 | | 1 | |
x= 3 v x= − |
| v x= −3 v x= |
| |
| 3 | | 3 | |
zatem n*3+3=0 ⇒ n= −1 −3n+3=0 ⇒ n= 1
lub
| 1 | | 1 | |
m*( |
| )+3=0 ⇒ m= −9 − |
| m+3=0 ⇒ m= 9 |
| 3 | | 3 | |
są dwie pary takich prostych:
1/ y= −x+3 i y= −9x+3 lub 2/ y= x+3 i y= 9x+3
6 paź 00:41
myszka:
6 paź 00:47
5-latek: myszka 
Moje rownanie jest dobre ?
6 paź 00:50
myszka:
| 1 | |
Dobre  ( tylko ,że ja wprowadziłam inne oznaczenia z miejscami zerowymi x i |
| ) |
| x | |
6 paź 00:52
5-latek: Dziekuje CI bardzo
6 paź 01:00
5-latek: Dobranoc
6 paź 01:04