równania
Muniek: 3√x−1 + 3√x+1 = x3√2
5 paź 22:40
Jack: podnies do potegi 3 obustronnie.
5 paź 22:42
Muniek: Podniosłem i nadal nie wiem jak to zrobić
mam cos takiego
33√2x2−2=2x3 − 2x
5 paź 22:47
Muniek: nie jednak nie mam tego xD
mam to:
33√x2−1 (3√x−1 + 3√x+1) = 2x3 −2x
5 paź 22:49
Jack: nie podoba mi sie to ;x
5 paź 23:18
Jack: znaczy poprawnie wymnozyles, jednak sam nwm co dalej.
5 paź 23:18
myszka:
x=0
5 paź 23:21
Muniek: Właśnie wyszło mi że x=1 lub x=−1 lub x=0
ale zostało mi drugie rówanie
27−4(x2−1)2=0
i to już jest kosmos
6 paź 14:00
Mila:
27=4*(x
2−1)
2
| | √27 | | √27 | |
x2−1= |
| lub x2−1=− |
| |
| | √4 | | √4 | |
| | 3√3 | | 3√3 | |
x2= |
| +1 lub x2=− |
| +1<0 brak rozwiązań |
| | 2 | | 2 | |
x=
√(3√3)/2+1 lub x=−
√(3√3)/2+1
6 paź 16:14