geo
adam: trójkąt prostokatny ABX gdzie A=(5,−√7+1) B=(−1,√7+1) jest wpisany w okrag
(x−2)2+(y−1)2=16
wyznacz wspólrzedne trzeciego wierzchołka trójkata. ile jest punktów X spełniajacych warunki
zadania.
jak zrobic to zadanie?
5 paź 22:28
5-latek:

Sprawdzic czy punty A B S leza na jednej prostej
jesli tak to kazdy punkt okregu oprocz A i Bspelnia warunki tego zadania
5 paź 22:39
Mila:

A∊okręgu i B∊okręgu
AB:
Sprawdzamy, czy S jest środkiem AB
S=(2,1) środek okręgu
| | 5−1 | | −√7+1+√7+1 | |
SAB=( |
| , |
| )=(2,1) |
| | 2 | | 2 | |
X∊okręgu, X≠A i X≠B
ΔABX− Δprostokątny,
∡AXB=90
o jako kąt wpisany w okrąg oparty na średnicy AB
5 paź 23:01
adam: tez wlasnie myslalem ze moze byc kazdy punkt na okregu oprocz tych dwoch ale w odpowiedziach
podane sa tylko dwa punkty
X=(−1,1−
√7) lub X=(5,1+
√7) i co z tym zrobic
5 paź 23:14
Ajtek:
Może w treści jest "Δ prostokątny równoramienny"?
Mila
5 paź 23:16
5-latek: Wcale tak nie myslales i nie troluj
5 paź 23:16
adam: nie jest równoramienny
5 paź 23:18
5-latek: Tak naprawde Ajtek to za duzo pomylek sie zdarza i ktos z nas probuje sie domyslac
co autor ma na mysli .
5 paź 23:18
Ajtek:
Zatem rozwiązań tego zadania jest nieskończenie wiele.
5 paź 23:19
Mila:
Witajcie Panowie.
Adam ma być prostokątny
równoramienny?
Sprawdź, czy podałeś dokładnie treść, to coś poradzimy.
5 paź 23:21
5 paź 23:25
Mila:
Dobrze.
Dzisiaj już późno. Odłóżmy to do jutra.
Dobranoc
5 paź 23:38
adam:
5 paź 23:42
Mila:

To są dwa wybrane trójkąty ( te z odpowiedzi), równie dobrze możesz wybrać inne.
A=(5,−√7+1) B=(−1,√7+1)
X=(−1,1−
√7+1)
|AX|
2=(−1−5)
2+(−
√7+1+
√7−1)
2=6
2=36
|BX|
2=(−1+1)
2+(−
√7+1−
√7−1)
2=(2
√7)
2=28
|AB|
2=8
2=64=|AX|
2+|BX|
2
====================
Ja wybrałabym np.
x=0 to (0−2)
2+(y−1)
2=16
(y−1)
2=12⇔y−1=2
√3 lub y−1=−2
√3
y=2
√3 +1 lub y=−2
√3+1
X
1=(0,2
√3 +1) lub X
2=(0,−2
√3+1)
spr. A=(5,−√7+1) B=(−1,√7+1)
|AX
1|
2+|BX
1|
2=(0−5)
2+(2
√3+1+
√7−1)
2+(0+1)
2+(2
√3+1−
√7−1)
2=
= 25+(2
√3+
√7)
2+1+(2
√3−
√7)
2=
=25+12+4
√21+7+1+12−4
√21+7=64=|AB|
2
Sprawdź dla X
2.
6 paź 15:36