Wyznacz cyfrę po przecinku.
Konrad: Wyznacz, bez użycia kalkulatora, piątą cyfrę po przecinku rozwinięcia dziesiętnego liczby
a=(√7,3−√7,2)10
5 paź 22:12
5-latek: Widzialem to w ksiazce Tarnanwski matematyka dla studiow technicznych
5 paź 22:21
g:
| | d√x | |
Wiadomo że √7,3−√7,2 < 0,1 (bo pochodna |
| < 1 dla x=7,2) |
| | dx | |
więc (...)
10 < 0,0000000001
6 paź 15:38
PW:
| | 0,1 | | 0,1 | | 0,1 | |
a = ( |
| )10 < ( |
| )10 < ( |
| )10 = |
| | √7,2+√7,2 | | 2√7,2 | | 2•2,5 | |
| | 2 | | 1024 | |
= ( |
| )10 = |
| , |
| | 100 | | 1020 | |
a więc zera w rozwinięciu dziesiętnym występują
na pewno co najmniej do ... miejsca.
6 paź 18:02
PW: Korekta: w pierwszym ułamku mianownik miał być √7,3 + √7,2.
6 paź 18:04