Dane są ciągi geometryczne o podanych wyrazach
Ryś: Dane są ciągi geometryczne o podanych wyrazach:
wyznacz wyraz ogólny ciągu oraz liczbę wyrazów danego ciągu
a) 1,2,4...,128
a1=1
an=128
an=a1*qn−1
128=12n−1
27=2n−1
wychodzi n−1=7 czyli n=8 nie wiem co dalej liczyć
5 paź 22:09
Ryś: n−1=7
n=8
5 paź 22:09
Ryś: co dalej zrobić

?
5 paź 22:24
5-latek: wyrazow bedzie
1 2 4 8,16 32 64 128 =8
5 paź 22:25
5-latek: Przeczytaj sobie na glos polecenie wtedy bedziesz wiedzial co masz dalej liczyc
5 paź 22:27
Ryś: chciałbym jeszcze zrobić 2 zadania
2. Oblicz piąty wyraz ciągu geometrycznego o wyrazach
a) 8,4,2...
3.iloraz ciągu geometrycznego (an) jest równy 2 Wyznacz pierwszy wyraz tego ciągu jeśli
a6=96
mógłby ktoś pomóc będę bardzo wdzięczny
5 paź 22:29
myszka:
| | a6 | | 96 | |
3/ q=2 a1= |
| = |
| = 3 |
| | q5 | | 32 | |
5 paź 22:52