mam pewien problem w zadaniu robię je dobrze ponieważ wyniki wychodzą mi poprawne,
choć na końcu mam zgrzyt a mianowicie nie wiem jak mam rozkminić to na których ćwiartkach
operujemy zresztą przejdźmy do zadania....
TREŚĆ : Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych kąta α, którego ramię końcowe zawiera
się w prostej o podanym równaniu (uwzględnij dwa przypadki).
3y+√3x=0
3y=√3x /:3
y=√3x3
i teraz zakładam że rozrysowując to w układzie współrzędnych mam dwie przyprostokątne
o współrzędnych √3 (na osi y) i o współrzędnej 3 (na osi x). Wyliczam sobie z mr. Pitagorasa
przeciwprostokątną czyli w tym przypadku 2√3 i teraz... wiem że sin = √32√3 czyli
12
cos wychodzi √32, tg = √33, ctg = √3 ... i to pierwsza możliwość wszystkiego
dodatnie
czyli pierwsza ćwiartka. A co z drugą możliwością? w odpowiedziach jest napisane że jedynie
cos będzie dodatni co oznacza czwartą ćwiartkę ale dla czego czwarta z jakiego powodu?
Tego elementu nie rozumiem i nie jestem w stanie wykminić... Proszę jakiś uzdolnionych
matematyków, matematyczek o pomoc. Z góry dziękuję mam nadzieję, że naświetliłem dobrze mój
problem w razie nieścisłości proszę pytać! Pozdrawiam Michał.
POlicz wartosci funkcji dla punktu P i S
Popraw znak !
| √3 | ||
y=− | x | |
| 3 |
| 1 | √3 | |||
dla α= −30o sin(−30o)= − | , cos(−30o)= | , ctg(−30o)= −√3 | ||
| 2 | 2 |
Popatrzylem na twoje obliczenia
Ma byc tak
3y+√3x=0
3y=−√3x
| √3 | ||
y=− | x | |
| 3 |
| √3 | ||
y=− | *(−3)=√3 | |
| 3 |
| y | √3 | |||
tgα= | =− | |||
| x | 3 |
| x | 3 | |||
ctgα= | =− | =−√3 | ||
| y | √3 |
| y | ||
sinα= | ||
| |OP| |
| y | √3 | 1 | ||||
sinα= | = | = | ||||
| |OP| | 2√3 | 2 |
| x | −3 | √3 | ||||
cosα= | = | =− | ||||
| |OP| | 2√3 | 2 |
| y | √3 | |||
tgβ= | =− | |||
| x | 3 |
| x | ||
ctgβ= | =−√3 | |
| y |
| y | −√3 | 1 | ||||
sinβ= | = | =− | ||||
| |OQ| | 2√3 | 2 |
| x | 3 | √3 | ||||
cosβ= | = | = | ||||
| |OQ| | 2√3 | 2 |
pięknie to rozpisałeś/aś wszystko zrozumiałem, po przeanalizowaniu bardzo doceniam i dziękuję.
Eh skończony idiota ze mnie takie proste to było a ja nie zajarzyłem tego sam
no
cóż nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem.
Jeszcze raz pięknie dziękuję za pomoc i życzę udanej nocki! Pozdrawiam ciepło Michał.