matematykaszkolna.pl
Wytłumacz Michał :): Cześć emotka mam pewien problem w zadaniu robię je dobrze ponieważ wyniki wychodzą mi poprawne, choć na końcu mam zgrzyt a mianowicie nie wiem jak mam rozkminić to na których ćwiartkach operujemy zresztą przejdźmy do zadania.... TREŚĆ : Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych kąta α, którego ramię końcowe zawiera się w prostej o podanym równaniu (uwzględnij dwa przypadki). 3y+3x=0 3y=3x /:3 y=3x3 i teraz zakładam że rozrysowując to w układzie współrzędnych mam dwie przyprostokątne o współrzędnych 3 (na osi y) i o współrzędnej 3 (na osi x). Wyliczam sobie z mr. Pitagorasa przeciwprostokątną czyli w tym przypadku 23 i teraz... wiem że sin = 323 czyli 12 cos wychodzi 32, tg = 33, ctg = 3 ... i to pierwsza możliwość wszystkiego dodatnie czyli pierwsza ćwiartka. A co z drugą możliwością? w odpowiedziach jest napisane że jedynie cos będzie dodatni co oznacza czwartą ćwiartkę ale dla czego czwarta z jakiego powodu? Tego elementu nie rozumiem i nie jestem w stanie wykminić... Proszę jakiś uzdolnionych emotka matematyków, matematyczek o pomoc. Z góry dziękuję mam nadzieję, że naświetliłem dobrze mój problem w razie nieścisłości proszę pytać! Pozdrawiam Michał.
5 paź 21:58
5-latek: rysunekPOlicz wartosci funkcji dla punktu P i S
5 paź 22:09
myszka: rysunek Popraw znak !
 3 
y=

x
 3 
 1 3 
dla α= −30o sin(−30o)= −

, cos(−30o)=

, ctg(−30o)= −3
 2 2 
dla α= 150o sin150o= ..... .........
5 paź 22:15
5-latek: rysunekPopatrzylem na twoje obliczenia Ma byc tak
5 paź 22:17
Mila: rysunek 3y+3x=0 3y=−3x
 3 
y=−

x
 3 
x=−3
 3 
y=−

*(−3)=3
 3 
P=(x,y)=(−3,3)
 y 3 
tgα=

=−

x 3 
 x 3 
ctgα=

=−

=−3
 y 3 
 y 
sinα=

|OP| 
|OP|=32+(3)2}=12=23
 y 3 1 
sinα=

=

=

|OP| 23 2 
 x −3 3 
cosα=

=

=−

|OP| 23 2 
========================= Q=(x,y)=(3,−3)
 y 3 
tgβ=

=−

x 3 
 x 
ctgβ=

=−3
 y 
 y 3 1 
sinβ=

=

=−

|OQ| 23 2 
 x 3 3 
cosβ=

=

=

|OQ| 23 2 
5 paź 22:31
myszka: emotka
5 paź 22:48
Michał :): Oki dziękuję wszystkim za pomoc i za wasz cenny czas. W szczególności dziękuję Tobie Milo/u pięknie to rozpisałeś/aś wszystko zrozumiałem, po przeanalizowaniu bardzo doceniam i dziękuję. Eh skończony idiota ze mnie takie proste to było a ja nie zajarzyłem tego samemotka no cóż nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Jeszcze raz pięknie dziękuję za pomoc i życzę udanej nocki! Pozdrawiam ciepło Michał. emotka
5 paź 22:51
Mila: emotka
5 paź 23:02
Metis: emotka
5 paź 23:11