Oblicz granice ciągu + dokladne wytłumaczenie
Wiktoria B: Lim = 3√n2+1n
n→∞
5 paź 21:36
Adamm: | | √n2+1 | | n√1+1/n2 | |
limn→∞ |
| = lim |
| = lim √1+1/n2 = 1 |
| | n | | n | |
5 paź 21:40
Wiktoria B: A mogłabym prosić o dokładne wytłumaczenie?
5 paź 21:41
zef: tam masz pierwiastek sześcienny nie kwadratowy.
5 paź 21:42
Janek191:
Pierwiastek jest 3 stopnia 3√ czy √
5 paź 21:43
Adamm: wytłumaczenie? no więc wyjąłem n z √n2+1 i podzieliłem n przez n, 1/n2 dąży do zera,
więc pozostaje √1=1
5 paź 21:43
Wiktoria B: Tam jest 3√
5 paź 21:45
Adamm: | | 3√n2+1 | | 3√n2+1 | |
lim |
| = lim |
| = lim 3√1/n+1/n3 = 0 |
| | n | | 3√n3 | |
5 paź 21:45
zef: Teraz się zgadza
5 paź 21:47