Relacje
Jack: Takie pytanko/probe mam...
Definicja : Relacja silnie antysymetryczna : (aRb) ⇒ ~ (bRa)
(czyli jesli a jest w relacji z b, to b nie jest w relacji z a ?)
Moje pytanie / prosba to sprawdzenie czy przyklady ktore podaje maja sens i sie zgadzaja.
zatem relacja silnie antysymetryczna
no to wezmy sobie relacje jako odejmowanie
5 − 3 jest w relacji antysymetrycznej do 3−5
bo 5−3 = 2 , a 3−5 = − 2.
oto chodzi?
Teraz slabo antysymetryczna
Definicja : (a,b) ∊ R /\ (b,a) ∊ R ⇒ a = b
no to wezmy przyklad ≤
a ≤ b i b ≤ a
no to po rozwiazaniu nierownosci otrzymamy
a − b ≤ 0 i a − b ≥ 0
no to stad wiadomo a = b
5 paź 21:05
Mila:
relacja antysymetryczna
aRb⇔(a|b ⋀a≠b)
3R6 natomiast ∼(6R3) nie wiem, czy to dobrze zapisuję symbolicznie.
3 dzieli 6 natomiast 6 nie dzieli 3.
5 paź 21:12
Janek191:
Odejmowanie nie jest relacją, ale działaniem
5 paź 21:15
Jack: no wlasnie antysymetryczna dzieli sie na silna i slaba
5 paź 21:17
Jack: Janku, to jak to zapisac ; /
5 paź 21:18
Jack: i tez mam pytanko do relacji zupełnej (Milu − w twoim linku az tak duzo ich nie bylo

)
Definicja : (a,b) ∊ R \/ (b,a) ∊ R
(a jest w relacji z b lub b jest w relacji z a)
no to ...hmm
5 paź 21:21
Saizou :
np. relacja inkluzji (zawierania zbiorów)
weźmy odcinek A=[0,1] i całą prostą rzeczywistą R
A⊂R ⇒ ¬ R⊂A
relacja inkluzji jest silnie antysymetryczna
5 paź 21:22
Janek191:
Janusz Onyszkiewicz Elementy logiki i teorii mnogości w zadaniach s.37 i dalsze
5 paź 21:25
Jack: a no niby tak
5 paź 21:25
Saizou :
Relacja zupełna R
∀x,y ∊A ( xRy ∨ yRx )
Przykład relacja mniejszości (≥) w zborze liczb naturalnych
5 paź 21:26
Jack: ok, dziekuje − wszystkim

szczegolnie Saizou
5 paź 21:28
Saizou :
jak jak bym chciał mieć logikę
5 paź 21:29
Jack: a ja nie...
5 paź 21:32
Saizou :
uwierz, że są gorsze rzeczy, logika jest przyjemna, tylko trzeba trochę do niej przysiąść.
5 paź 21:33