zast
x: Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których nierówność
log2[m(x2 + 1)] mniejsze lub równe od log2(4x2 + 4x + 7)
ma conajmniej jedno rozwiazanie
DZIEDZINA m > 0 i x należy do R?
Przy tych samych podstawach log przyrownalam i wychodzi
x2(m −4) + 4x + m − 7 mniejsze lub równe 0
no i przy ustalaniu przypadków robi sie problem, nie wiem jak je tknąć a jest ich pewnie
kilka..
z własności funk log wiem ze a>0 jest rosnąca, a a należąca od 0 do 1 jest malejąca
przypadek z jednym rozwiązaniem to pewnie będzie
1. a> 0 i delta =0
ale co zreszta i czy w ogóle dobrze zaczęłam?
5 paź 20:59
Janek191:
Źle napisana nierówność
5 paź 21:02
x: oj znak chyba przy przenoszeniu?
x2(m −4) −4x + m − 7 mniejsze lub równe 0
bo tam wcześniej był plus przy 4x
5 paź 21:06
x: i tyle ze jeszcze deltę policzyłam i wyszło ze jest równa −4m2 − 44m + 44
o ile znowu sie nie walnelam
5 paź 21:09
x: halo? Ktokolwiek cokolwiek?
bo teraz próbowałam przyrównywać tą deltę do zera ale jak znowu liczę z tego deltę to wychodzą
mi jakieś głupotki

−m
2 −11m + 11 =0
delta= 121 − 4 * (−1) * 11= 121 + 44 = 165
i pierwiastek z delty wychodzi pierwiastek ze 165 czyli to na pewno jest zle.. XDD
5 paź 21:35
Kacper:
Spróbuj narysować kilka parasol i obserwować kiedy zbiór rozwiązań nie bedzie zbiorem pustym.
5 paź 21:36
Kacper:
m(x
2+1)≤4x
2+4x+7
x
2(m−4)−4x−7+m≤0
Teraz trzeba rozpatrzeć co się dzieje jak parasola ma ramiona skierowane "w dół" lub w górę
5 paź 21:39
x: oke delta mi w ogóle wyszła z tamtego.., złe sobie przepisałam
to przypadków jest 4?
przy jednym rozwiązaniu
1. delta=0 i. a nierówne 0 i a>0
2. Delta=0 i. a nierówne 0 i a<0
przy dwóch rozwiązaniach
3. delta >0 i a>0 i a nierówne 0
4. Delta>0 i a<0 i a nierówne zero
chociaż jak to niby zadanie z gwiazdka to pewnie cos więcej czego ja nie widzę jak zwykle
rysowałam sobie te parabole al
5 paź 22:07
x: .
5 paź 22:53
x: Albo i nie... Czy przypadkiem nie wystarcza swą przypadki?
delta większa lub równa 0 i a>0
z tego wyjdzie przedział m€<3,8>
a<0 i delta=0
Z tego m<4 ale z dziedziny m>0 −(m−3)(m−8)= 0
wychodzi m€(0,3) i m= 8 i m=3
Czyli od m(0,8)
niech ktoś tylko napisze czy to jest poprawne czy nie bardzo
6 paź 00:07
x: oj w tym drugim mniejsza lub równa zero a nie =
6 paź 00:15
Kacper:
Jak dla mnie zbyt późna pora

Dzisiaj mogę pomóc jak coś
6 paź 07:14
piotr1973: x2(m−4)−4x−7+m≤0
1. a=0
2.a<0 Δ≤0
3.Δ≥0
⇒(m>0) ∧ ( {m−4=0} ∨ { (m−4<0) ∧ (−m2+11m−24<=0) } ∨ { (−m2+11 m−24>=0) } )⇒
⇒(m>0) ∧ ( {m−4=0} ∨ { m≤3 } ∨ { m≥3 ∧ m≤8) } ) ⇒
⇒ m∊ (0; 8>
6 paź 08:47