Ile jest liczb dziesięciocyfrowych w których suma cyfr jest równa 5
Rockuuu: Ile jest liczb dziesięciocyfrowych w których suma cyfr jest równa 5
To zadanie juz kiedyś tu sie pojawiło,
https://matematykaszkolna.pl/forum/278684.html
moglby mi ktos tylko powiedziec czy ten wzor:
| | | |
| jest prawdziwy i rzeczywiscie istnieje? |
| | |
5 paź 20:42
Mila:
Zadanie jest równoważne z obliczeniem:
" ile rozwiązań ma w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych ma równanie:
x
1+x
2+x
3+...+x
9+x
10=5 , przy czym x
1≥1"
⇔
x
1+x
2+x
3+...+x
9+x
10=4
Liczba rozwiązań jest równa :
Tu n=4 i k=10
to wzór na kombinacje z powtórzeniami
Zatem mamy:
Zatem wzór jest prawdziwy.
5 paź 20:52
Rockuuu: Dziękuje Ci bardzo za pomoc
5 paź 20:54
Mila:
5 paź 20:56