Prawdopodobieństwo
Kamil: Ze zbioru {1,2,..11} losujemy piec razy po jednej liczbie bez zwracania. Oblicz
prawdopodobienstwo otrzyania:
a liczby 7 wsrod wylosowanych liczb
b pieciu liczb, z ktorych najwieksza bedzie rowna 8,
c pieciu liczb, z ktorych najmniejsza bedzie rowna 3.
Odpowiedzi
a 5/11
b 5/66
c 5/33
5 paź 19:52
Mila:
|Ω|=11*10*9*8*7
a)A−liczba 7 jest wśród wylosowanych 5 liczb
| | 5*10*9*8*7 | | 5 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 11*10*9*8*7 | | 11 | |
b)
B−wylosowano 5 liczb, z których najwieksza jest rowna 8
| | | |
|B|= | * 7*6*5*4 pozostałe 4 liczby ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7} |
| | |
| | 5* 7*6*5*4 | | 5 | |
P(B)= |
| = |
| |
| | 11*10*9*8*7 | | 66 | |
Ostatnie spróbuj sam
5 paź 20:20