oblicz
martaduda1201: wysokosc sciany bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest nachylona do podstawy pod
katem 30stopni, Wysokosc ostrołsłupa jest rowna 6√3 dm. Oblicz pole powierzchni i objetosc
tego ostrosłupa
5 paź 18:31
dero2005:

h
s = 6
√3
a =
h =
√hs2 − (a2)2 =
P
c = a
2 + 2a*h
s =
5 paź 18:59
martaduda1201: nie rozumiem
5 paź 19:05
martaduda1201: skad ma wziąć ,,a"
5 paź 19:56
5-latek: dero2005
hs ma policzyc a h ma dane h= 6√3
5 paź 20:24
dero2005:
rysunek jw
h = 6
√3
a = 36
h
s =
√h2 + a2)2 = 12
√3
P
c = a
2 + 2a*h
s =
przepraszam za zamieszanie
6 paź 08:38