matematyka
śliwka: ( 5 x2 y2) 3 : ( 25 x8 y4) =
dla x = 2
dla y = 8
5 paź 18:26
śliwka: poprawiam
dla x = √2
dla y = √8
5 paź 18:27
Adamm: ( 22*(23)2)3:(5228(23)4)=224:(52220)=24/25=16/25
5 paź 18:28
śliwka: dziękuję
5 paź 18:29
Adamm: √2=21/2
√8=23/2
(5*2*23)3:(5224*26)=53*212:(52210)=5*4=20
5 paź 18:31
śliwka: ( x2 y3) 2 * ( − 3 x3 y2) 3 kreska ułamkowa ( − x y 2 ) 5 =
dla x = √3
dla y = 19
5 paź 18:32
Adamm: | (x2y3)2(−3x3y2)3 | | 27x13y12 | |
| = |
| =27x8y2= |
| (−xy2)5 | | x5y10 | |
=27(
√3)
8(3
−2)
2=3
33
43
−4=3
3=27
5 paź 18:36
śliwka: x −1 y 4 * ( x −1 y ) 3 kreska ułamkowa ( x 2 y −1 ) −1 x 2 y 2 =
dla x = 3√4
dla y = 6√2
5 paź 18:41
Mila:
| (x2*y3)2*(−3*x3*y2)3 | |
| = wykonujemy potęgowania: |
| (−x*y2)5 | |
| | x4*y6*(−3)3*x9*y6 | |
= |
| = |
| | (−1)5*x5*y10 | |
=27*x
8*y
2
| | 1 | | 1 | |
=27*34* |
| =27*34* |
| =27 |
| | 81 | | 34 | |
5 paź 18:41
śliwka: bardzo dziękuję to już ostatni przykład z tego zadania
5 paź 18:42
Adamm: | x−1y4(x−1y)3 | | x−4y7 | |
| = |
| =x−4y4=4−4/324/6= |
| (x2y−1)−1x2y2 | | y3 | |
5 paź 18:47
Mila:
| | x −1 y 4 * ( x−1 y )3 | |
|
| = |
| | ( x2 y −1 )−1 *x2 y2 | |
| | x −1 y 4 *x−3*y3 | |
= |
| = |
| | x−2*y1*x2*y2 | |
=spróbuj sama dalej, za chwilę sprawdzę.
Musisz byc samodzielna.
5 paź 18:47
śliwka: x 2 * y 7/ x −4 * y 3? Mila
5 paź 18:53
śliwka: Adamm bardzo dziękuję
5 paź 18:53
śliwka: mam jeszcze tylko jeden przykład z innego zadania
oblicz u + v + w
odp. podaj w najprostszej postaci
u = 64 x 4 y 2 − 60 x 3 y 2 kreska ułamkowa − 4 x 3 y 2
v = 60 x y 3 − 85 x 2 y 3 kreska ułamkowa 5 x y 3
w = 11 x 3 y + 3 x 2 y kreska ułamkowa − x 2 y
5 paź 18:57
Mila:
x≠0 i y≠0
x−1*x−3=x−1+(−3)=x−4
x−2*x2=x−2+2=x0=1 dla x≠0
Dalej masz wynik u Adama
5 paź 18:58
śliwka: Mila bardzo dziękuję
5 paź 19:00
Mila:
Ułamki piszemy za pomocą dużego U {licznik}{mianownik} bez tej spacji po U.
Jeśli Adam nie napisze, to ja napiszę po kolacji.
5 paź 19:00
Adamm: ok, ostatnie
| | 64x4y2−60x3y2 | |
u= |
| =−16x+15 |
| | −4x3y2 | |
| | 60xy3−85x2y3 | |
v= |
| =12−17x |
| | 5xy3 | |
| | 11x3y+3x2y | |
w= |
| =−11x−1 |
| | −x2y | |
teraz dodaj
5 paź 19:01
śliwka: dobrze dziękuję
5 paź 19:01
Adamm: | | 11x3y+3x2y | |
w w się pomyliłem, powinno być w= |
| =−11x−3 |
| | −x2y | |
5 paź 19:03
śliwka: − 44 x + 26?
5 paź 19:04
śliwka: to będzie − 44 + 24
5 paź 19:05
śliwka: bardzo dziękuję
5 paź 19:05
Adamm: było by dobrze ale jak już mówiłem, dla "w" się pomyliłem
5 paź 19:06
Adamm: ok
5 paź 19:06