ciągi geometryczne dalej ciąg dalszy
pozdrawiam serdecznie8: Za trzy książki których ceny tworzą ciąg
geometryczny zapłacono 100 złote. Najdroższa
kosztowała 50zł oblicz ceny pozostałych.
5 paź 18:08
Adamm: a
3=50
a
1+a
2+a
3=100
a
1+a
2=a
1+a
1q=a
1(1+q)=50=a
3=a
1q
2
1+q=q
2
| | 1±√5 | | 1+√5 | |
q= |
| , ale q>0 (ponieważ a1, a2, a3≥0) więc q= |
| |
| | 2 | | 2 | |
dalej będzie ciężko z obliczeniami więc zrób sam
5 paź 18:17
Adamm: może być też a2=50 lub a1=50 (a1=50 nic nie zmienia
5 paź 18:20
Adamm: ale a2=50 znaczyłoby że albo a1>50 albo a3>50 więc a1+a2+a3≠100
5 paź 18:21
Mila:
a,b,50 kolejne wyrazy c.g
a+b+50=100
b2=50a
a+b=50
a=50−b
b2=50*(50−b)
b2=2500−50b
b2+50b−2500=0
Δ=2500+10000=12500
√Δ=10*√125=50√5
licz dalej , b>0
5 paź 18:27
śliwka: Mila pomożesz mi?
5 paź 18:28
PW: Podejrzewam błąd w treści zadania.
... zapłacono 100 złote ?
5 paź 18:35
Mila:
Też podejrzewam jakiś bezsens.
5 paź 18:43