oblicz
martaduda1201: w ostrosłupie prawidłowym trójkatnym ściana boczna jest nachylona do płaszczyzy podstawy pod
katem 60stopni a krawedz boczna ma długosc 7. oblicz objetosc tego ostrosłupa
5 paź 18:02
aaa:
| | a√3 | |
Taki układ równań. Niewiadome: a − krawędź oraz H − wysokość. Dodam, że: h = |
| . |
| | 2 | |
5 paź 18:17
5 paź 18:20
martaduda1201: a jakos prosciej?
5 paź 18:25
dero2005:

l = 7
5 paź 19:04
martaduda1201: i co dalej?
5 paź 19:06
dero2005:
Układamy układ równań
(
23h
p)
2 + h
2 = l
2
Po wyliczeniu
a = 2
√21
h =
√21
6 paź 09:38
5-latek: Co prosciej ? Nie da sie prosciej .
Co dalej ? Dalej to wykonaj jakies obliczenie sam trolu
6 paź 11:33