Statystyka
Monika Osiecka : Pomecze was troszeczke tylko mnie nie zjedzcie znow hehe chodzi o sprawdzenie czy dobrze
zrobilam to zadanie ja zaczynam dpiero swoja przygode ze statystyka wiec moge czegos nie
rozumiec
Wychowawca przeprowadzil ewidencje liczby spoznien uczniow, ktore zostaly przedctawione na
wykresie ;
7 uczniów−0 spóźnień
5 uczniów−1 spóźnień
3 uczniów−2 spóźnienia
7 uczniów−3 spóźnienia
2 uczniów−4 spóźnienia
1 uczeń−5 spóźnień
a) oblicz srednia liczbe spozniej przypadajaca na jednego ucznia
b)wyznacz mode
c) wyznacz mediane liczby spoznien wykonaj obliczenia
odpowiedz do a) liczylam srednia wazona wyszlo mi w przyblizeniu 2
b) Mo= 7
c) Me= 2,5
5 paź 17:11
Monika Osiecka : To jest na moja prace wiec dlatego prosze was o sprawdzenie nie chce dostac jedynki
5 paź 17:12
Adamm: a) jaką średnią
b) 0 oraz 3 oczywiście
c) mamy 25 elementów więc mediana to element 13
czyli 2
5 paź 17:32
Monika Osiecka : wazoną obliczyłam
5 paź 17:39
Mila:

a)
| | 7*0+5*1+3*2+7*3+2*4+1*5 | |
Sa= |
| =1.8 średnia arytmetyczna |
| | 7+5+3+7+2+1 | |
b) Najczęściej pojawiający się wynik:
0 i 3
rozkład dwumodalny
c)
mediana:
liczba wszystkich wyników:
7+5+3+7+2+1=25
Zatem medianą jest 13−ta wartość ( liczba środkowa):
(0,0,0,0,0,0,0,1,1,1,1,1,
2,2,2,3,3,3,3,3,3,3,4,4,5)
Me=2
5 paź 17:50
Mila:
Jeżeli liczyłaś średnią ważoną to jakie dałaś wagi, trochę to bez sensu.
5 paź 17:51
Monika Osiecka : Dziekuje slicznie
6 paź 15:42
Monika Osiecka : a jak mam przedctawic dane w postaci szeregu rozdzielczego punktowego to tabelka jest

?
6 paź 15:54
Mila:
tak
wartość liczebność
0 7
itd
6 paź 16:01
Monika Osiecka : aha dziękuje
6 paź 18:43