dawdaw
Krzysiek:

Zadanie z gimnazjum
Ze sprawdzianu, zad nr 2
Treść: wyznacz dziedzine funkcji
Mam funkcję:
| | 2x2 − 5x − 3 | |
f(x) = √ |
| |
| | 1−x | |
Założenia:
1−x≠0 x≠ 1 , 1−x ≥ 0.
x ≤ 1
(2x
2 − 5x − 3){1−x) ≥ 0
Δ=49
x
2 = 3
D = ( − oo, −1/2> U <−1/2, 1) U <3,oo+)



?
5 paź 15:41
Adamm: 1−x≥0 jest źle
przedział też źle
5 paź 15:52
śliwka: mogę prosić o pomoc?
5 paź 15:54
Adamm:
5 paź 15:57
Krzysiek: 1−x≥0 źle

czyl tego warunku nie powinno być
−x ≥ −1
x ≤ 1
5 paź 16:04
Kacper:
Na pewno zadanie z gimnazjum
5 paź 16:06
Adamm: nie, jest bez sensu
5 paź 16:06
Krzysiek: Kacper zdziwiłbyś się, w 3 klasie mamy sporo trudnych rzeczy
5 paź 16:09
Adamm: ja takich rzeczy nigdy nie miałem, wiem z doświadczenia że to z 2 liceum
5 paź 16:12
Krzysiek: Program nauczania się zmienił, tak nam mówiono. To są zadania na myślenie z gwiazdką, takie
wymagania od nauczyciela
5 paź 16:25