Potrzebuje pomocy w rozwiązaniu następujących zadań:
urshulek: Potrzebuje pomocy w rozwiązaniu następujących zadań:
Zad. 1
Funkcja F(x) której dziedziną jest przedział (5;7> każdej liczbie z tego zbioru
przyporządkowuje liczbę do niej przeciwną i powiększoną o 1. Napisz wzór tej funkcji i
naszkicuj jej wykres. Potem określ jej własności.
Zad. 2
| | n+10 | |
Ciąg an określony jest wzorem an = |
| |
| | n | |
a. Oblicz wyraz a
3
b. Ile jest wyrazów większych od 5
c. Czy istnieje wyraz równy 6
Zad. 3
Rozwiąż równanie:
Zad 4.
Każdą funkcję przedstaw za pomocą tabeli, grafu i wykresu:
a. F(x)=x
b. F(x)=5
5 paź 15:05
Adamm: co do zadania 3, nie możesz tak po prostu tego wymnożyć, najpierw dziedzina
x≠−1
x=0
5 paź 15:08
Adamm: zad 2
a) n=3
b) a
n>5
n+10>5n
| 10 | |
| >n ponieważ n∊ℕ+ to 2≥n, czyli n∊{1;2} |
| 4 | |
c) a
n=6
10=5n
n=2∊ℕ
+
więc a
2=6
5 paź 15:12
urshulek: Dziękuję za pomoc Adamm
5 paź 16:39
urshulek: Jeszcze raz zwracam się z prośbą o pomoc w rozwiązaniu zadań:
Zad. 1
Funkcja F(x) której dziedziną jest przedział (5;7> każdej liczbie z tego zbioru
przyporządkowuje liczbę do niej przeciwną i powiększoną o 1. Napisz wzór tej funkcji i
naszkicuj jej wykres. Potem określ jej własności.
Zad 4.
Każdą funkcję przedstaw za pomocą tabeli, grafu i wykresu: a. F(x)=x b. F(x)=5
7 paź 21:24
Adamm:

1. F(x), x∊(5;7>
F(x)=−x+1
D
F=(5;7>
ZW
F=<−6;−4)
funkcja maleje dla x∊D
F
jest różnowartościowa
F(x)<0 dla x∊D
F
funkcja przyjmuje wartość najmniejszą dla x=7, F(7)=−6
nie przyjmuje wartości największej
7 paź 21:30