Złożone pochodne
Mateusz: Witajcie. Jak się postępuje w takich złożonych pochodnych?
5 paź 15:01
Jerzy: Zacznij od założeń
5 paź 15:02
Mateusz: czy to ma wyglądać tak?
−3cos210xsin x3
5 paź 15:07
Mateusz: ok, a co z ułamkiem? na pewno dobrze?
5 paź 15:12
Adamm: | | x | | x | | x | |
(sin35x*cos2 |
| )'=cos2 |
| *(sin35x)'+sin35x*(cos2 |
| )' |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
i złożona dla (sin
35x)=3sin
25x*(sin5x)'
| | x | | x | | x | |
(cos2 |
| )'=2cos |
| *(cos |
| )' |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
5 paź 15:16
Mariusz:
No masz złożenie ale masz także iloczyn
Można też spróbować pobawić się trygonometrią aby ten iloczyn zamienić
na sumę tak jak to niektórzy robią przy całkowaniu
5 paź 15:34
Mateusz: czy złożona dla sin
3 5x będzie wyglądała tak?
sin
3 5x = 3sin
2 5x * −cos5
5 paź 15:43
Adamm: nie
(sin35x)'=3sin25x * 5cos5x
5 paź 15:49
Mariusz:
Zgubiłeś parę rzeczy
sin
3 5x=3sin
2 5x *(5cos5x)
sin
3 5x=15sin
2 5x*cos5x
Jeżeli chcesz zamieniać iloczyn na sumę to
sin(3x)=sin(x)cos(2x)+cos(x)sin(2x)
sin(3x)=sin(x)(1−2sin
2(x))+2sin(x)(1−sin
2(x))
sin(3x)=sin(x)−2sin
3(x)+2sin(x)−2sin
3(x)
sin(3x)=3sin(x)−4sin
3(x)
4sin
3(x)=3sin(x)−sin(3x)
| | 1 | |
sin3(x)= |
| (3sin(x)−sin(3x)) |
| | 4 | |
Ze wzoru na funkcje trygonometryczne sumy i różnicy
możesz zamienić iloczyn na sumę
5 paź 15:54