równanie - całki
Kaśka_: Witam potrzebuję pomocy przy całkach mam do policzenia takie równanie
x3=A(x+1)3 + B(x+1)2 + C(x+1) + D
5 paź 14:54
Adamm: wielomiany są równe kiedy współczynniki są równe
czyli dla prawego współczynnik przy x3 =1, a reszta współczynników =0
5 paź 14:57
Adamm: | | A | |
i czy jesteś pewien że powinno być A(x+1)3, ect. a nie |
| |
| | (x+1)3 | |
5 paź 14:58
Adamm: ok nieważne, głupie pytanie
| | x3 | |
czyli liczysz całkę z |
| tak |
| | (x+1)4 | |
5 paź 15:00
Kaśka: PEWN(A) tumanie
5 paź 15:00
Adamm: maciu jak chcesz trollować to przynajmniej porządnie
5 paź 15:00
Kaśka_: tak bo liczyłam całkę i rozkładałam na ułamki proste
musiałam pomnożyć przez (x+1)4 równanie i wyszło takie o
5 paź 15:01
Kaśka_: w Odpowiedziach jest że A=1 B=−3 C=3 D=−1
5 paź 15:02
Adamm: wymnóż i będziesz miała układ
5 paź 15:02
Adamm: x3=Ax3+3Ax2+3Ax+A+Bx2+2Bx+B+Cx+C+D
x3=Ax3+(3A+B)x2+(3A+2B+C)x+A+B+C+D
czyli A=1
3A+B=0
3A+2B+C=0
A+B+C+D=0
5 paź 15:05
Kaśka_: x3=Ax3+3A2+3Ax+A+Bx2+2Bx+B+Cx+D
5 paź 15:06
relaa:
Podam inny sposób.
Najwyższa potęga to 3 oraz po lewej stronie współczynnik jest równy 1, natomiast po prawej
stronie przy najwyższej potędze stoi tylko A, zatem A = 1.
Dla x = −1 otrzymujemy
−1 = D
dla x = 0
0 = 1 + B + C − 1 ⇒ B + C = 0
dla x = −2
−8 = −1 + B − C − 1 ⇒ B − C = −6
B = −3 ∧ C = 3
5 paź 15:07
Mariusz:
x
3=A(x
3+3x
2+3x+1)+B(x
2+2x+1)+C(x+1)+D
A=1
3A+B=0
3A+2B+C=0
A+B+C+D=0
A=1
B=−3
C=3
D=−1
Tej całki nie trzeba liczyć z wykorzystaniem rozkładu na sumę ułamków prostych
Można ją policzyć przez części
| | x3 | | 1 | x3 | | x2 | |
∫ |
| dx=− |
|
| +∫ |
| dx |
| | (x+1)4 | | 3 | (x+1)3 | | (x+1)3 | |
| | x3 | | 1 | x3 | | 1 | x2 | | x | |
∫ |
| dx=− |
|
| − |
|
| +∫ |
| dx |
| | (x+1)4 | | 3 | (x+1)3 | | 2 | (x+1)2 | | (x+1)2 | |
| | 1 | x3 | | 1 | x2 | | x | | dx | |
− |
|
| − |
|
| − |
| +∫ |
| |
| | 3 | (x+1)3 | | 2 | (x+1)2 | | x+1 | | x+1 | |
| | 1 | x3 | | 1 | x2 | | x | |
=− |
|
| − |
|
| − |
| +ln|x+1|+C |
| | 3 | (x+1)3 | | 2 | (x+1)2 | | x+1 | |
5 paź 15:16
Mariusz:
Ten sposób przez części warto zapamiętać bo będzie on przydatny wtedy gdy
rozkład na sumę ułamków prostych nie da oczekiwanego rezultatu czyli wtedy gdy
w mianowniku będzie x2+1
5 paź 15:29