informatyka
Anon: Jak napisać program, który wyświetla dziesięć losowych liczb rzeczywistych i je sumuje?
Nie umiem zrobić, żeby liczby były rzeczywiste, wyświetla mi całkowite.
Proszę o pomoc
5 paź 14:45
Krzysiek: liczb pseudolosowych?
u nas w gimnazjum bralismy tę funkcję
https://pl.wikibooks.org/wiki/C/rand
i w pętli for(int i=0; i>5; i++)
generowaliśmy liczbę pseudolosową dla czesci calkowitej i dla czesci ulamkowej
5 paź 14:51
Jack: w jakim języku chcesz to napisać?
5 paź 14:52
Krzysiek: zmienne muszą być typu float
5 paź 14:52
Jack: ...
sami jajcarze na tym forum
5 paź 14:53
Adamm: Krzysiek chyba i<5, ale jak już to i<10
5 paź 14:55
Krzysiek: @Adamm , racja. Zgadza się, powinno być <
5 paź 14:56
Anon: W c
5 paź 15:04
Anon: Poziom gimnazjum
5 paź 15:04
gość: up
5 paź 21:39
Dziadek Mróz: #include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <time.h>
int main(int argc, char **argv)
{
standard(time(NULL));
int i;
double suma;
for (i = 0; i < 10; i++)
{
suma += rand() % 100;
}
printf("suma: %lf\n");
}
6 paź 01:15
Dziadek Mróz: na szybko napisane, nie kompilowałem
6 paź 01:16
Dziadek Mróz: srand(time(NULL)) tam jest, auto korekta
6 paź 01:17
Mariusz:
Jeszcze niedawno w gimnazjum był Pascal,który jest lepszym językiem dla początkujących
C też był ale dopiero w liceum
6 paź 03:55
Dziadek Mróz:
Pscal to język dobry dla zaawansowanego programisty. C pokaże podział na bloki za pomocą
klamer.
To samo w Pascalu:
program manieczki;
var
i : Integer;
suma : Real;
begin
Randomize;
suma := 0;
for i := 1 to 10 do
begin
Inc(suma, Random(100));
end;
writeln('suma: ', suma);
end.
Jakoś tak mniej więcej. Z głowy pisałem
6 paź 07:39
Dziadek Mróz:
A i w programie w C zabrakło zerowania sumy na początku
6 paź 07:39