matematykaszkolna.pl
informatyka Anon: Jak napisać program, który wyświetla dziesięć losowych liczb rzeczywistych i je sumuje? Nie umiem zrobić, żeby liczby były rzeczywiste, wyświetla mi całkowite. Proszę o pomoc
5 paź 14:45
Krzysiek: liczb pseudolosowych? u nas w gimnazjum bralismy tę funkcję https://pl.wikibooks.org/wiki/C/rand i w pętli for(int i=0; i>5; i++) generowaliśmy liczbę pseudolosową dla czesci calkowitej i dla czesci ulamkowej
5 paź 14:51
Jack: w jakim języku chcesz to napisać?
5 paź 14:52
Krzysiek: zmienne muszą być typu float
5 paź 14:52
Jack: ... sami jajcarze na tym forum
5 paź 14:53
Adamm: Krzysiek chyba i<5, ale jak już to i<10
5 paź 14:55
Krzysiek: @Adamm , racja. Zgadza się, powinno być <
5 paź 14:56
Anon: W c
5 paź 15:04
Anon: Poziom gimnazjum
5 paź 15:04
gość: up
5 paź 21:39
Dziadek Mróz: #include <stdio.h> #include <stdlib.h> #include <time.h> int main(int argc, char **argv) { standard(time(NULL)); int i; double suma; for (i = 0; i < 10; i++) { suma += rand() % 100; } printf("suma: %lf\n"); }
6 paź 01:15
Dziadek Mróz: na szybko napisane, nie kompilowałem
6 paź 01:16
Dziadek Mróz: srand(time(NULL)) tam jest, auto korekta
6 paź 01:17
Mariusz: Jeszcze niedawno w gimnazjum był Pascal,który jest lepszym językiem dla początkujących C też był ale dopiero w liceum
6 paź 03:55
Dziadek Mróz: Pscal to język dobry dla zaawansowanego programisty. C pokaże podział na bloki za pomocą klamer. To samo w Pascalu: program manieczki; var i : Integer; suma : Real; begin Randomize; suma := 0; for i := 1 to 10 do begin Inc(suma, Random(100)); end; writeln('suma: ', suma); end. Jakoś tak mniej więcej. Z głowy pisałem
6 paź 07:39
Dziadek Mróz: A i w programie w C zabrakło zerowania sumy na początku
6 paź 07:39