liczby zespolone
Robert: Nie wiem jak rozwiązać ten przykład, chodzi o liczby zespolone:
Rozwiąż równania, wyznaczając niewiadomą z:
|z − 1| + z(sprzężenie) = 3
Czy mam to liczyć normalnie jak w przypadku modułu i po prostu odjąć jeszcze jedynke?
Pozdrawiam
5 paź 13:27
Jerzy: Zacznij od założeń
5 paź 13:35
piotr1973: z = x +i*y
√x2+y2 +x −i*y = 3⇒
⇒y=0
⇒√x+x=3 ⇒ x = 7/2−√13/2
5 paź 13:39
Robert: Może pokaże jak to robiłem:
√x2 + y2 − 1 + x − yi = 3
Teraz przyrównałem
√x2 + y2 − 1 + x = 3
−y = 0
y = 0
√x2 + y2 − 1 = 3 − x ( będe chciał obustronnie podnieść do potęgi drugiej więc 3 − x >0
i dodatkowo to co pod pierwiastkiem x
2 − 1 ≥ 0)
x
2 − 1 = 9 − 6x + x
2
6x = 10 / :6
5 paź 13:47
Robert: Widze, że już ktoś rozwiązał, ale chyba piotr1973 nie uwzględnił tej −1? Dopiero raczkuje z
tymi liczbami
zespolonymi to prosze o wyrozumiałość
5 paź 13:48
Robert: To w którym miejscu popełniam błąd ?
5 paź 13:57
Robert: W odpowiedziach jest 2, więc tym sie sugerowałem

. To w takim razie błąd jest w książce
5 paź 14:01
Robert: To jeśli błąd jest w moim zapisie to baaardzo bym prosił o wskazanie go.
5 paź 14:04
piotr1973: poprawka

! przeoczyłem jedynkę

!
z = x +i*y
√(x−1)2+y2 +x −i*y = 3⇒
⇒y=0
⇒(x−1)
1/2+x=3 ⇒ x=2
5 paź 14:08
Robert: Czyli w takim przypadku ta ''−1'' dotyczy tylko liczby rzeczywistej?
5 paź 14:10
Robert: |z|i +Rez + Imz = 2i
Czy taki zapis powyższego równania jest poprawny?
√x2 + y2i + x + y = 2i
5 paź 14:13
piotr1973: |z| = √(Re(z))2+(Im(z))2
natomiast:
|z−1| = √(Re(z−1))2+(Im(z−1))2
a
Re(z−1) = Re(z)−1
Im(z−1) = Im (z)
5 paź 14:16
piotr1973: Tak.
wtedy będzie:
√x2+y2=2
x+y=0
⇒x = −√2, y = √2 ∨ x = √2, y = −√2
5 paź 14:19
Robert: Mniej więcej rozumiem, dziękuje za wyjaśnienie.
5 paź 14:23