matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
uprościć wyrażenie
Alek:
1
1
1
2
x+y
Uprościć wyrażenie:
(
+
)+
(
)
(x+y)
2
x
2
y
2
(x+y)
3
xy
5 paź 00:22
myszka:
1
.... =
x
2
y
2
5 paź 00:27
myszka:
założenie x≠0 , y≠0 , x≠ −y
x
2
+y
2
2
x
2
+y
2
+2xy
+
=
=
x
2
y
2
(x+y)
2
xy(x+y)
2
x
2
y
2
(x+y)
2
(x+y)
2
1
=
=
x
2
y
2
(x+y)
2
x
2
y
2
5 paź 00:34