Wytłumaczenie
Michał :): Hej

mam pewien problem bardzo prosiłbym aby jeżeli ktoś może i ma czas wyjaśnił mi pewną
kwestię do rzeczy. Miałem zadanie przykład:
sin x + sinx 5x = sinx 3x
sinx x + sinx 5x − sin3x = 0
2sin3xcos−2x − sin3x = 0
sin3x (2cos−2x − 1)=0
sin 3x =0 2cos−2x − 1=0
| 1 | |
3x1=2kπ /:3 cos2x = |
| <−−−−− X (tutaj) |
| 2 | |
3x
2=π−2kπ /:3
x
1=
23kπ
x
2=
π3−
23kπ
Pytanie o ten moment (ZAZNACZONE STRZAŁKĄ I "X") czemu mimo że jest minus
przed 2 a ja go wyciągnę go przed cos on musi zniknąć. Czy chodzi tu o parzystość
funkcji cos? Jezeli tak to czy działa to tylko w przypadku cos i w jakich sytuacjach, czy
zawsze?
Czy może pod pewnymi warunkami? I co w ogule oznacza to, że cos jest parzysty... ?
Proszę

jakby ktoś umiał to jasno wytłumaczyć byłbym wdzięczny powinienem to wiedzieć
aczkolwiek eh... Jakimś sposobem nie ogarnąłem tego wtedy gdy musiałem umkło mi to
(a może zapomniałem....) i nie wiem co się tu dzieje. Bardzo bym prosił jakiegoś dzielnego/ą
matematyka/ matematyczkę o udzielenie odpowiedzi z góry dziękuję

!
ps. ja koncepcyjnie jedynie kojarzę że w pewnych ćwiartkach zamieniało się znaki w 1 wszystkie
funkcje były dodatnie, w drugiej sin >0 w trzeciej tg i cotg >0 a w czwartej cos > 0 aczkolwiek
nic
mi to nie mówi nie mogę to w żaden sposób powiązać z tym zadaniem.
5 paź 00:20
myszka:
tylko :
cos(−α)= cosα −−−− cosinus jest funkcją parzystą
ale sin(−α) = −sinα −−− sinus funkcja nieparzysta
i tg(−α)= −tgα −−−−− " "
i ctg(−α)= −ctgα −−− " "
5 paź 00:24
Janek191:
Powinien być zapis: cos (−2 x)
cos −2 x nie ma sensu
5 paź 07:31
5-latek: proponuje albo sie dobrze do nocy wyspac albo pisac wczesniej zadania
ja mysle ze pisales tak specjalnie (bo powielasz to weile razy .
Juz zapis 2sin3(x)*cos jest zly a tym bardziej 2cos−2x−1=0 .
5 paź 07:37
5-latek: WItam

WIdzisz
Janek191 dobrze sie wyspal i zauwazyl to od razu
5 paź 07:38
Janek191:
Witaj

! Wróciłeś do dawnego nicka

Ale nie wszystko

Np. sin x x ?
5 paź 07:41
Michał :): Oki skoro CI to przeszkadza postaram się następnym razem zrobić to perfekcyjnie, choć
myślę że zrozumiałeś mój problem dostrzegłeś o co mi chodzi więc.... No ale dobrze

dzięki za zwrócenie uwagi trzeba się doskonalić. Co do pory myślę, że małe
ma znaczenie czy bym to napisał rano, popołudniu czy w nocy po prostu skończyłem wtedy
się przygotowywać miałem z tym problem, póki pamiętałem to napisałem bo potem mógłbym.
się obudzić dzień przed zajęciami, że nie rozwiązałem tego problemu a tak to już go
przynajmniej podałem do obiegu. No dobra to tyle chyba odnośnie dyskusji. Teraz najważniejsze

dziękuję Myszko za potwierdzenie moich przypuszczań to chciałem właśnie usłyszeć
bardzo dziękuję za pomoc i doceniam!

Pozdrawiam cieplutko Michał
5 paź 16:04