S=(0,0) środek okręgu.
Odległość stycznej od środka okręgu jest równa długości promienia.
Styczna
s: y=ax+b i A∊s⇔a*4+b=0, b=−4a
s: y=ax−4a przekształcamy do postaci ogólnej
ax−y−4a=0
| |a*0−0−4a| | ||
d(S,s)=2= | ||
| √a2+1 |
| 1 | ||
a2= | ||
| 3 |
| 1 | 1 | |||
a= | lub a=− | |||
| √3 | √3 |
| 1 | 4 | |||
s1= | x− | |||
| √3 | √3 |
| 1 | 4 | |||
s2=− | x+ | |||
| √3 | √3 |
2sposób
A trójkącie OAC : |OA|=4 , |OC|=2 , to |AC|=2√3
zatem:
α= 30o lub α= 180o−30o= 150o
| √3 | √3 | |||
a2=tg30o = | , a1= tg150o = − | |||
| 3 | 3 |
| √3 | 4√3 | |||
s1: y= a1(x−xA) ⇒ s1 : y= − | x+ | |||
| 3 | 3 |
| √3 | 4√3 | |||
s2 : y= a2(x−xA) ⇒ s2 : y= | x− | |||
| 3 | 3 |