Całeczka do obliczenia
Kuna: ∫lnx=?
granica od 1 do √8
4 paź 23:33
Benny: ∫(x')lnxdx=xlnx−∫dx=xlnx−x
4 paź 23:46
myszka:
Podstawienia i przez części :
v=x dv= dx
∫lnxdx= x*lnx−∫dx= xlnx−x+C = x(lnx−1)+C
i teraz licz w granicach od 1 do
√8
4 paź 23:47
myszka:
4 paź 23:47
Kuna: hm
zrobilam przez czesci i wyszlo xlnx−x + c
pozniej granica z tego i wyszlo √8 ln √8 − √8 +1
a powinno byc 3 √2 ln 2 − √8 +1
5 paź 00:03
Benny: | | 3 | |
√8ln√8=23/2ln23/2= |
| *23/2ln2=3*2−123/2ln2=3√2ln2 |
| | 2 | |
5 paź 00:06
Kuna: dzieki!
5 paź 00:29