proszę o pomoc z matematyki
śliwka: pomoże mi ktoś z matematyki?
4 paź 22:21
===:
pewnie
4 paź 22:22
Mila:
Pomożemy. Pisz zadania.
4 paź 22:22
5-latek: Ja mysle ze na Pomorzu ktos pomoże
4 paź 22:22
śliwka: − 48 : 0, 6 + 1 2/3 * 45 − 1 5/ 7 : 1 1/ 14 kreska ułamkowa 1 1/ 3 * ( − 2 2/ 5) + ( 3/ 5 − 5
1/ 5) * 0, 5 }
4 paź 22:26
śliwka: mam wyznaczyć liczbę o 20 % mniejszą od podanej liczby
4 paź 22:26
śliwka: czyli od wyniku, który wyjdzie z tego działania
4 paź 22:27
Ajtek:
Czy tak to wygląda?
| | 2 | | 5 | | 1 | | −48:0,6+1 |
| *45−1 |
| :1 |
| | | | 3 | | 7 | | 14 | |
| |
| |
| | 1 | | 2 | | 3 | | 1 | | 1 |
| *(−2 |
| )+( |
| −5 |
| )*0,5 | | | 3 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| |
Witam
Mila,
5−latek
4 paź 22:32
śliwka: Tak, dokładnie tak.
4 paź 22:33
Ajtek:
I w czym masz problem
4 paź 22:33
śliwka: nie wychodzi mi ten przykład ma wyjść 24/ 25, a nie wychodzi
4 paź 22:35
piotr: to za proste i za nudne
4 paź 22:35
5-latek: WItaj
Ajtek 
mam nareszcie wnuka u siebie . na razie spi padniety po podrozy z Niemiec
4 paź 22:35
śliwka: nie było mnie na lekcjach jestem chora i nie wiem
4 paź 22:36
Ajtek:
Graty "małolatku'

Pozwolisz, że wypiję Wasze zdrowie

.
śliwka, pokaż swoje obliczenia

.
4 paź 22:37
5-latek:
4 paź 22:39
śliwka: mam dużo obliczeń i długo bym to przepisywała nie umiem tego nie wychodzi mi mogłabym prosić o
rozwiązanie?
4 paź 22:43
Ajtek:
Zacznijmy w ten sposób:
−48:0,6=
| | 2 | |
1 |
| *45=  |
| | 3 | |
| | 5 | | 1 | |
1 |
| :1 |
| =  |
| | 7 | | 14 | |
4 paź 22:44
5-latek: Jesli jestes w gimnazjum to staraj sie to zrobic sama
jesli jestes w liceum to troche wstyd ..
4 paź 22:45
Metis: Ajtek jak Ci leci?
4 paź 22:45
Ajtek:
Cześć
Metis 
. A powoli, spokojnie, własnie kończę dzisiaj urlop, który miałem mieć na
przełomie lipca/sierpnia

.
4 paź 22:47
śliwka: − 48 : 0, 6 = − 80
4 paź 22:47
Ajtek:
Dalej...
4 paź 22:48
śliwka: 1 2/ 3 * 45 = 5/ 3 * 45 = 75
4 paź 22:48
śliwka: 1 5/ 7 : 1 1/ 14 = 12/ 7 : 15/ 14 = 12/ 7 * 14/ 15 = 8/ 5 = 1 3/ 5
4 paź 22:50
Mila:
| | 12 | | 15 | | −480:6+53*45− |
| : |
| | | | 7 | | 14 | |
| |
| = |
| 4 | | −12 | | 3 | | 26 | | 1 | |
| * |
| +( |
| − |
| )* |
| | | 3 | | 5 | | 5 | | 5 | | 2 | |
| |
| | 33 | | 10 | | 3 | | 10 | | 6 | |
= |
| * ( |
| )= |
| * |
| = |
| |
| | 5 | | 55 | | 5 | | 5 | | 5 | |
=======================================
| 6 | | 20 | | 6 | | 6 | | 1 | | 6 | |
| − |
| * |
| = |
| − |
| * |
| = |
| 5 | | 100 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 6 | | 6 | | 30 | | 6 | |
= |
| − |
| = |
| − |
| = |
| | 5 | | 25 | | 25 | | 25 | |
=======
4 paź 22:52
Ajtek:
| | 3 | |
TO teraz wykonaj odpowiednie działania w liczniku, tylko pamiętaj, że ostatni wynik 1 |
| |
| | 5 | |
jest ujemny, zapomniałem o minusie
4 paź 22:53
śliwka: Mila bardzo dziękuję
4 paź 22:54
śliwka: pomożesz mi jeszcze?
4 paź 22:54
Metis: Wrzucaj zadania
śliwko
4 paź 22:58
Mila:
Najpierw przepisz ze zrozumieniem to co napisaliśmy.
Pisz następne zadanie.
4 paź 22:58
Mila:
I nie spamuj.
4 paź 22:59
śliwka: pierwiastek sześcienny z 0, 8 : pierwiastek sześcienny z 1 9/ 16 =
4 paź 23:00
Mila:
To pojedyncze jest ,czy w działaniu .
4 paź 23:03
Mila:
Witam Ajtek, Zadania z OMJ rozwiązałeś już?
4 paź 23:05
myszka:
| | 4 | | 25 | | 4 | | 16 | | 64 | | 4 | |
3√ |
| : 3√ |
| = 3√ |
| * |
| = 3√ |
| = |
| |
| | 5 | | 16 | | 5 | | 25 | | 25 | | 5 | |
4 paź 23:06
śliwka: [B[myszka] bardzo dziękuję
4 paź 23:07
myszka:
| | 64 | | 4 | |
poprawiam zapis ....... = 3√ |
| = |
| |
| | 125 | | 5 | |
4 paź 23:07
Mila:
No widzisz, nie zauważyłam tego dzielenia.
Myszka wszystko widzi.
4 paź 23:07
śliwka: pierwiastek sześcienny z 3/ 5 : pierwiastek sześcienny z 1, 44 =
4 paź 23:08
myszka:
4 paź 23:08
Ajtek:
Mila nie miałem czasu, na urlopie byłem

.
4 paź 23:10
4 paź 23:12
Mila:
To zobacz jeszcze test, też ciekawy.
4 paź 23:13
śliwka: myszka jeszcze raz bardzo dziękuję
4 paź 23:13
myszka:
Na zdrowie
4 paź 23:16