GEOMETRIA
neverbenance: W trapez prostokątny ABCD (AD prostopadłe do AB) o krótszej podstawie DC równej 3 wpisano okrąg
o środku w punkcie O i promieniu równym 2.
a) udowodnij, że trójkąt BOC jest prostokątny
b) oblicz stosunek promienia okręgu wpisango do promienia okręgu opisanego na trójkącie BOC
4 paź 21:09
myszka:

a) Środek okręgu wpisanego w trapez znajduje się w punkcie przecięcia dwusiecznych
kątów ABC i DCB
to 2α+2β=180
o ⇒ α+β=90
o
|∡BOC|= α+β= 90
o
c.n.w
b) z podobieństwa trójkątów BOE i COE z cechy (kkk)
| | |OE| | | |BE| | |
|
| = |
| ⇒ |OE|2= |CE|*|BE| ⇒ 4=1*x ⇒ x=4 |
| | |CE| | | |OE| | |
to |OC|=
√22+12=
√5 i |OB|=
√22+42= 2
√5
w trójkącie prostokątnym BOC : |BC|= 5
| | |BO|+|CO|−|BC| | |
r(op)= |
| = ....... |
| | 2 | |
teraz tylko dokończ obliczenia ...
4 paź 22:36
myszka:
I jak? ......
4 paź 23:18
Janek191:
Myszka ( czytaj Eta ) powinna wydać zbiór zadań z planimetrii z rozwiązaniami
5 paź 07:43
5-latek: janek191 
Ale nie wiadomo czy ta
myszka to
Eta
Jak wiesz to
Eta albo
myszka a tutaj jest kolor bardziej zloty .
No chyba ze ją mąz ozłocił i zmieniła kolor
5 paź 09:02
myszka:
5 paź 16:43