dwda
Krzysiek: Zadanie z gimnazjum
Okresl dziedzine funkcji
| | x−2 | |
f(x) = √ |
| (całe wyrażenie pod pierwsiatkiem) |
| | 3−x | |
Czy wpierw x−2 >=0
i 3−x >=0?
4 paź 21:05
Jack:
| x−2 | |
| ≥ 0 i 3−x ≠ 0 (bo mianownik) |
| 3−x | |
4 paź 21:06
Krzysiek: czyli x≠3
D: x e R \ {3}
4 paź 21:11
Ajtek:
Coś nie tak ta dziedzina.
4 paź 21:15
Krzysiek: Czemu?
4 paź 21:15
Krzysiek: aaa, chyba łapie
4 paź 21:16
Krzysiek: D= (−oo,3) u (3,oo)?
4 paź 21:17
Adamm: | x−2 | |
| ≥0 ⇒ (x−2)(x−3)≤0 ⇔ x∊<2;3> |
| 3−x | |
czyli D: x∊<2;3)
4 paź 21:17
Krzysiek: Adamm, zastosowałeś wzór iloczynowy. Nie rozumie tego dlaczego tak
4 paź 21:19
Krzysiek: A nie. To nie jest wzór iloczynowy. On wygląda tak a(x−x1)(x−x2)
4 paź 21:20
Adamm: wzór iloczynowy? dla mnie to zwykłe mnożenie
4 paź 21:20
Adamm: pomnożyłem przez −(x−3)2
4 paź 21:22
Krzysiek: Dobra Adamm, czyli mam mnożyć licznik i mianownik w takich przykładach?
Na przykład mam taką funkcję
(x
2−4)(x+1 )≤ 0
x1=2, x2= 1
2 ∄ D ⋀ 1 ∄ D
D= (−oo,−2) u(1, oo+)?
4 paź 21:27
Adamm: (x
2−4)(x+1)≥0
znak się nie zmienia, wcześniej mnożyłem razy liczbę ujemną dlatego się zmienił
ze wzoru skróconego mnożenia
(x−2)(x+2)(x+1)≥0
rysujesz rysunek poglądowy i z uwzględnieniem założenia że x+1≠0 masz dziedzine
4 paź 21:31
Krzysiek: Ok, dzięki Adamm.
4 paź 21:32
4 paź 21:32
Krzysiek: Poleci mi ktoś zbiór zadań z takimi przykładami i odpowiedziami?
4 paź 23:11