Rysowanie wykresów
Aga: Witam, jak narysować wykres
√2−x stosując przesunięcie wykresu
√x ?
Wiem jak będzie wyglądać wykres końcowy, ale nie wiem, jakie po kolei stosować przekształcenia
4 paź 19:45
Adamm: rysujesz √x, odbijasz od osi y masz √−x, √2−x=√−(x−2) więc przesunięcie o wektor v[2;0]
4 paź 19:50
Aga: Co to znaczy : odbijasz od osi y ? Czy to znaczy symetria względem osi y ?
4 paź 19:54
Adamm: tak
4 paź 19:55
Aga: A dlaczego jak mam wykres √−x , a następnie √−x+2 to nie przesuwam √−x o 2 jednostki w
lewo, tylko w prawo ?
4 paź 19:59
Adamm: jeśli f(x)=√−x to
masz √2−x=√−(x−2)=f(x−2) co jest przesunięciem o v[2;0]
4 paź 20:03
Aga: Ok, dzięki
4 paź 20:11