pomocyyy
heyyy: Naszkicuj wykres funkcji
| | ⎧ | x+2 dla x∊(−∞,−1) | |
| f(x) = | ⎨ | −x dla x∊<−1,1> |
|
| | ⎩ | x−2 dla x∊(1,+∞) | |
a) Oblicz miejsca zerowe funkcji f oraz współrzędne punktu wspólnego wykresu funkcji f i osi
OY.
b) Wyznacz algebraicznie zbiór tych argumentów, dla których funkcja f przyjmuje wartości
nieujemne.
c) Oblicz wartość funkcji f dla argumentu 6.
d) Naszkicuj wykres funkcji y = f(x) i na jego podstawie naszkicuj wykres funkcji g(x) = f(–x);
omów
własności funkcji y = g(x).
4 paź 19:43
zef:
4 paź 19:46
klkl: czy w podpunkcie b takie rozumowanie jest dobre:
x+2≥0
−x≥0
x−2≥0
więc z tego wychodzi że wartości nieujemne przyjmuje on gdy x∊<−2,0>∪<2,+∞) ?
4 paź 20:03
Adamm: dla x+2≥0 rozwiązanie ograniczasz do x∊(−∞;−1)
etc.
4 paź 20:04
zef: x+2≥0
−x≥
x−2≥0
To jest ok tylko pamiętaj aby uwzględnić przedziały tych 3 funkcji
4 paź 20:05
Adamm: czyli dobrze
4 paź 20:05
zef: Adamm jesteś studentem czy jeszcze szkoła średnia ? Pytam z ciekawości
4 paź 20:06
Adamm: średnia, ale już niedługo
4 paź 20:06
zef: Z tego co zauważyłem to chyba już kończysz materiał ze szkoły średniej i już uczysz się na
własną rękę patrząc na niektóre zadania które rozwiązujesz

Jak radzisz sobie z całkami i
zespolonymi ?
4 paź 20:10
Adamm: jeśli chodzi o całki to oznaczone, nieoznaczone, z funkcji wymiernych etc. umiem ale
jeszcze mam zamiar się douczyć, a jeśli chodzi o zespolone to nie bardzo
(praktycznie nic na ten temat nie robiłem, chociaż rozumiem to u podstaw)
4 paź 20:14
zef: A jak z materiałem maturalnym, uważasz że już wszystko przerobiłeś ? Robiłeś działy szybciej
niż w szkole ?
4 paź 20:15
Adamm: nie, chociaż pochodne oczywiście oraz trochę prawdopodobieństwa już znam
4 paź 20:17
klkl: czyli nie mogę tego napisać jako sumy przedziałów dla całej funkcji, tylko zbiór argumentów dla
kazdego przedziału odpowiednio do tego co miałam w treści zadania? czyli:
| | ⎧ | x≥−2 dla x∊(−∞,−1) | |
| f(x)≥0 <=> | ⎨ | x≤0 dla x∊<−1,1> |
|
| | ⎩ | x≥2 dla x∊(1,+∞) | |
?
4 paź 20:19
zef: Już myślałem że wszystko za tobą patrząc po tych trudniejszych zadaniach. Pozdrawiam
4 paź 20:19
zef: Możesz to zapisać jako suma przedziałów tej funkcji.
Twoja funkcja dzieli się na pewne przedziały ale to nic nie zmienia.
4 paź 20:20
Adamm: tak szczerze mówiąc to uczę się matmy, ale to co podają w szkole jest dla mnie
mniej ciekawe niż to co mogę znaleść na własną rekę
4 paź 20:32