matematykaszkolna.pl
pomocyyy heyyy: Naszkicuj wykres funkcji
 x+2 dla x∊(−,−1)  
f(x) = −x dla x∊<−1,1>
 x−2 dla x∊(1,+) 
a) Oblicz miejsca zerowe funkcji f oraz współrzędne punktu wspólnego wykresu funkcji f i osi OY. b) Wyznacz algebraicznie zbiór tych argumentów, dla których funkcja f przyjmuje wartości nieujemne. c) Oblicz wartość funkcji f dla argumentu 6. d) Naszkicuj wykres funkcji y = f(x) i na jego podstawie naszkicuj wykres funkcji g(x) = f(–x); omów własności funkcji y = g(x).
4 paź 19:43
zef: rysunek
4 paź 19:46
klkl: czy w podpunkcie b takie rozumowanie jest dobre: x+2≥0 −x≥0 x−2≥0 więc z tego wychodzi że wartości nieujemne przyjmuje on gdy x∊<−2,0>∪<2,+) ?
4 paź 20:03
Adamm: dla x+2≥0 rozwiązanie ograniczasz do x∊(−;−1) etc.
4 paź 20:04
zef: x+2≥0 −x≥ x−2≥0 To jest ok tylko pamiętaj aby uwzględnić przedziały tych 3 funkcji
4 paź 20:05
Adamm: czyli dobrze
4 paź 20:05
zef: Adamm jesteś studentem czy jeszcze szkoła średnia ? Pytam z ciekawości emotka
4 paź 20:06
Adamm: średnia, ale już niedługo
4 paź 20:06
zef: Z tego co zauważyłem to chyba już kończysz materiał ze szkoły średniej i już uczysz się na własną rękę patrząc na niektóre zadania które rozwiązujesz Jak radzisz sobie z całkami i zespolonymi ?
4 paź 20:10
Adamm: jeśli chodzi o całki to oznaczone, nieoznaczone, z funkcji wymiernych etc. umiem ale jeszcze mam zamiar się douczyć, a jeśli chodzi o zespolone to nie bardzo (praktycznie nic na ten temat nie robiłem, chociaż rozumiem to u podstaw)
4 paź 20:14
zef: A jak z materiałem maturalnym, uważasz że już wszystko przerobiłeś ? Robiłeś działy szybciej niż w szkole ?
4 paź 20:15
Adamm: nie, chociaż pochodne oczywiście oraz trochę prawdopodobieństwa już znam
4 paź 20:17
klkl: czyli nie mogę tego napisać jako sumy przedziałów dla całej funkcji, tylko zbiór argumentów dla kazdego przedziału odpowiednio do tego co miałam w treści zadania? czyli:
 x≥−2 dla x∊(−,−1)  
f(x)≥0 <=> x≤0 dla x∊<−1,1>
 x≥2 dla x∊(1,+) 
?
4 paź 20:19
zef: Już myślałem że wszystko za tobą patrząc po tych trudniejszych zadaniach. Pozdrawiam emotka
4 paź 20:19
zef: Możesz to zapisać jako suma przedziałów tej funkcji. Twoja funkcja dzieli się na pewne przedziały ale to nic nie zmienia.
4 paź 20:20
Adamm: tak szczerze mówiąc to uczę się matmy, ale to co podają w szkole jest dla mnie mniej ciekawe niż to co mogę znaleść na własną rekę
4 paź 20:32